A nürnbergi perek résztvevőiről készült szénrajzokat vásárolt meg a Nürnbergi Perek Emlékmúzeuma (Memorium Nürnberger Prozesse). A több mint 60 rajz Henri Pelletier rajzoló munkája, aki valószínűleg személyesen figyelhette meg az 1945–1946-ban zajló pereket.

Pelletier rajzait már 1946-ban összefűzött gyűjteményként, Le Procés de Nuremberg címmel mutatta be Párizsban. A képek között van Hermann Göring portréja, amely azokban a pillanatokban ábrázolja az egykori náci légierő, a Luftwaffe főparancsnokát, amikor a tárgyalóteremben részletezték a nácik rémtetteit.

A rajzoló nemcsak a per ismert résztvevőinek szentelt figyelmet, hanem a náci vádlottak védőinek is, közülük némelyiket többször is lerajzolt.

Elsősorban a perek franciaországi résztvevőire fókuszált, különösen kidolgozott például a francia főügyészről, Auguste Champetier de Ribes-ről készült kép. Imanuel Baumann múzeumigazgató szerint a jellemtanulmányokkal felérő, művészi színvonalú rajzok segítenek megújítani a kiállításokat.

A nürnbergi per esetében a rajzok számítanak kuriózumnak, mivel a jelenlegi bírósági tárgyalásoktól eltérően a háborús bűnösök perének annak idején a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosították, arról filmfelvételek bőségesen készültek – mutatott rá.  

A Nemzetközi Katonai Törvényszék 1945. november 20-án kezdte meg Nürnbergben a náci Németország háborús bűnökkel vádolt 24 vezetőjének perét. A nürnbergi perben első ízben vontak felelősségre háború kirobbantásában és háború okozta szenvedésekben vétkes állami, katonai és pártvezetőket. Az ítéletet 1946. október 1-jén hirdették ki: 12 vádlottat kötél általi halálra ítéltek, hárman életfogytiglani, négyen 10-20 év börtönbüntetést kaptak. Három vádlottat felmentettek.

Nyitókép forrása: a Nürnbergi Perek Emlékmúzeuma Facebook-oldala