fbpx

A pályázati rendszer felülvizsgálatát javasolja a producerszövetség

A pályázati rendszer felülvizsgálatát, a produkciók adminisztrációs terheinek jelentős csökkentését javasolja és új forgalmazási stratégia kidolgozásának szükségességére hívja fel a figyelmet a Magyar Producerek Szövetsége.

A Filmhu-n megjelent közleményük szerint a producerszövetség fontosnak tartja a produkciók adminisztrációs terheinek jelentős csökkentését, az NFI, a Filmiroda és a NAV előírásainak és elvárásainak összehangolását, javasolják a teljes pályázati rendszer felülvizsgálatát, a Filmtörvény és a Médiatörvény közötti ellentmondások tisztázását.

A producerek szövetsége az NFI prioritásai között megtartaná az Inkubátor Program működtetését, és szorosabbra vonná az együttműködést az Eurimages-zsal. Sürgeti „egy hosszútávú nemzetközi forgalmazási stratégia kidolgozását, ami túlmutat a jelenlegi, néhány fesztivál mellett működő filmvásáron való részvételen”, kéri „a hazai tartalmak értékesítésének ösztönzését” a magyar külgazdasági stratégia módosításával, és javasolja a mozijegyek színházjegyhez vagy koncertjegyhez hasonló elszámolhatóságának bevezetését.

A Magyar Producerek Szövetsége javasolja egy új magyarországi és külföldi forgalmazási stratégia kidolgozását is, mivel „Magyarországon a piacot gyakorlatilag monopolhelyzetben tartja egy forgalmazó és az ezzel szorosan együttműködő mozihálózat, ami gyakorlatilag kizárja a tisztességes verseny lehetőségét”, emellett pedig „újra meg kell teremteni a vidéki filmvetítések feltételeit”.

Megállapítják azt is, hogy a filmek iparági költségei egyre nőnek, kezd megerősödni egy kettős ár/bér és foglalkoztatási politika a magyar filmek és a nemzetközi produkciók gyártása között, és javasolják, hogy a magyar filmek arányosan részesülhessenek a nemzetközi produkciók hazai költéséből, vagyis „az ebből befolyt pénz legalább 10%-a fordítótjék a hazai filmek finanszírozására”.

Képünk illusztráció. Fotó forrása: Shutterstock

A rovat további cikkei