Az olaszországi Materában egy parkourcsoport egy mutatvány során megrongált egy történelmi épületet: miközben áthaladtak rajta, egy kiálló részlet letörött.

Matera. Fotó: Shutterstock
Matera. Fotó: Shutterstock

A dél-olaszországi Matera városa a világ legrégebbi folyamatosan lakott városai közé tartozik. Kőből készült épületei egy domb tetején, egy szakadék fölött helyezkednek el, amelyek varázslatos látványt nyújtanak, évezredek óta létező barlanglakásai szintén hozzájárultak ahhoz, hogy Materát az UNESCO Világörökség részévé tegyék. Története felkeltette a kalandorok és Hollywood figyelmét: itt forgatták például Mel Gibson A passió című filmjének jeleneteit, valamint Patty Jenkins Wonder Woman filmje egyes részeit.

Matera azonban nemrégiben más miatt került be a hírekbe: miközben a londoni székhelyű parkourosok mutatványokat hajtottak végre, megrongáltak egy történelmi épületet. Az ugrásokból, áthaladásokból és mászásból álló mozdulatsort fel is vették, így derült fény a rongálók kilétére is. „Rejtsd el a bizonyítékokat” – hallatszik egy hang a kamera mögül, amint a csapat egyik tagját utasítja a Team Phat világhírű parkourcsoport áprilisban közzétett videójában.

A Team Phat korábban vállalta a felelősséget egy velencei mutatványért, amelyben egy férfi egy épületről a csatornába vetette magát. A csoport később azt mondta, hogy az eset után pénzbírságot kaptak, és kitiltották őket a városból. A Materában forgatott videó 23 perces változatában a Team Phat egyik tagja hallható: „Ki vagyunk tiltva Velencéből, így soha nem térhetünk vissza. Tehát a legközelebbi városhoz érkeztünk meg.” A videó mutatja, hogy a sportolók mutatványokat hajtanak végre Materában. Végül az egyikük azt javasolja Devon McIntoshnak, a csapat egyik tagjának, hogy egy épület oldalából kiálló kő segítségével ugorjon fel egy másik háztetőre. „Elég stabil ahhoz, hogy csak lógni lehessen rajta, de attól tartok, hogy eltörhet” – hallható a videón.

A videóban McIntosh először sikeresen felugrik a kőre, és onnan a szemközti tetőre. Ezután két másik ember ugyanazt az ugrást veszi fel, és az egyik úgy tűnik, hogy a kövön ácsorog. Aztán a felvételen McIntosh látható, amint ismét ugrik – a kő letörik a lába alatt, közben a földre zuhan. Felkiált, hogy megsérült a bokája, majd később megmutatja, hogy a combján és a könyökén sérülések vannak. „Tényleg túlságosan bíztunk ebben a dologban” – mondja.

A mutatvány egyik klipje, amelyet 2,4 milliószor néztek meg Instagramon, dühös reakciókat váltott ki, sokan úgy nyilatkoztak, hogy a parkourt a környezetre jobban odafigyelve kellene gyakorolni. „Még ha őrültek is, Materát nem szabad parkourparkként használni, ez a kő ott lehetett Amerika felfedezése előtt vagy még korábban” – írta egy kommentelő.