Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre.

A szobrokról évtizedek óta folyik vita Görögország és az Egyesült Királyság között. A 19. század elején, amikor Görögország még az oszmán birodalom fennhatósága alatt állt, Lord Elgin angol diplomata eltávolíttatta a 2500 éve épített Parthenón templom szobrainak felét, melyek a londoni British Museumba kerültek.

A szabadságharc kirobbanása után néhány évvel megalakult a görög állam, ezután számos alkalommal kérték a márványfrízek visszaadását. A British Museumban kiállított alkotások a fennmaradt szobrok akár 60 százalékát is kitehetik.

Az Athénban felállított 17 tagú nemzetközi tanácsadó bizottság Parthenón frízeinek újraegyesítésére jött létre, tagjai között brazil, brit, orosz és új-zélandi szakértők is ülnek.

Jövőre nemzetközi konferenciát rendeznek Görögországban a bizottság tagjainak részvételével, hogy elindítsák a frízek visszaadását követelő új kampányt.