fbpx

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a Cziffra 100 programjában

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ és a Cziffra György-emlékév közös koncertje megtölti a szürke telet szépséggel, franciás bájjal és szerelemmel január 26-án a Zeneakadémián.

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szakértő kalauzolásával ezen az estén a nézők felfedezhetnek egy méltatlanul feledésbe merült szerzőt, aki legalább annyira magyar kötődésű, mint Haydn és Cziffra György életművének egy kevésbé ismert oldalát, a barokk zenéhez való kötődését. Az együttesek és Vashegyi György karmester Gregor Joseph Werner, az egyik legjelentősebb 18. századi komponista és a Cziffra György repertoárjában is fontos szerepet játszó francia barokk billentyűs zene kiemelkedő alakja, Jean-Philippe Rameau életművéből választottak ki két jelentős alkotást.

„Különleges alkalom ez a koncert, hiszen egyszerre két, számunkra fontos zenei területet mutathatunk meg a közönségnek: Gregor Joseph Werner (1693–1766), aki Haydn elődjeként az Esterházy-család Kappelmeistere volt, csodálatos életművet hagyott hátra, amelynek művei szinte teljes egészében felfedezésre várnak. A Der verlorene Sohn című oratóriumot ezúttal lemezen is rögzítjük, és bízunk benne, hogy ezáltal minél szélesebb kör nyerhet betekintést ennek a felmérhetetlen jelentőségű zeneszerzőnek a világába.

A másik »szerelem« számunkra Rameau és más francia barokk szerzők műveinek megismertetése a nagyközönséggel. Ezúttal az 1748-ban bemutatott Les Surprises de l’Amour című Rameau-opera második felvonását, az Adonist hallgathatják meg fantasztikus nemzetközi szólisták közreműködésével. Nagy öröm számunkra, hogy e programon keresztül a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral mi is részesei lehetünk a Cziffra György-emlékév kiemelkedő eseménysorozatának” – mondta Vashegyi György.

Gregor Joseph Werner (1693–1766) a magyar zenetörténet egyik legjelentősebb komponistája, a 18. századi magyar egyházi zene kiemelkedő alakja.

Munkája főként az egyházzene területét érintette. Tizenkilenc német nyelvű oratóriumot írt, melyek egyike a koncerten elhangzó Der verlorene Sohn. Oratorikus művei közül tizenkét kéziratos partitúrát – amelyek a műfaj kiemelkedő darabjai – Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban őriznek.

Cziffra György életművének szerves részét alkotta a francia barokk billentyűs zene, így többek között Jean-Philippe Rameau kompozícióit is előszeretettel tűzte műsorra.

Az egyik leghíresebb francia zeneszerzőt, zeneelméleti géniuszt hangszeres szóló- és kamarazenéi mellett elsősorban operái tették híressé. Az 1748-ban bemutatott Les Surprises de l’Amour című operájának második felvonását, az Adonist a korabeli források szerint önállóan is előadták az udvarban. Az opera első verziójának kottája a Bärenreiter Rameau-összkiadásának keretén belül készült el nemrég, így a mű mai, modern kori előadása hiánypótló világszerte. A szerelem és szűziesség ellentétében őrlődő szereplők életét az istenek alakítják és irányítják, végül a nézőközönség kedvére formálva a történetet.

A koncert a Cziffra György-emlékév és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ közös szervezésében valósul meg.

Nyitókép forrása: Cziffra 100

A rovat további cikkei