A Rákóczi-szabadságharcról, az időszak katonai és néprajzi emlékeit is bemutató kiállítás nyílt pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

A kiállított tárgyak között szerepel az ónodi országgyűlés eredeti jegyzőkönyve Rákóczi aláírásával és pecsétjével. Válogatás látható a kuruc állam pénzérméiből, bemutatnak több faragott szarvasagancs lőportartót, szablyákat, szuronyokat, a rác katonaság által használt balkáni puskát éppúgy, mint muskétát, mellvértet, nyerget vagy kerámiatárgyakat. A látogatók megismerhetik a lőporkészítés korabeli módszereit, azt, mennyi bor járt naponta egy katonának vagy éppen mennyi takarmány egy lónak. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának gyűjteményéből származik két, a szabadságharcról készült francia nyelvű kötet, melyeket 1707-ben nyomtattak Kassán.

A tárlat különlegessége egy, a 18. század elejének hadviselését, fegyvernemeit bemutató 1:72-es méretarányú, több mint 300 figurát felvonultató dioráma. A csatajelenetet ábrázoló terepasztalt az érdeklődők madártávlatból, egy, a kurucok szolgálatában álló francia tüzér vagy akár a hadakat vezető két generális szemszögéből is megtekinthetik. Külön tablósorozat mutatja be a korabeli Magyarország helyzetét, a szabadságharc előzményeit, eseményeit, folklorisztikus hagyományait, valamint tárgyi emlékeit a Kárpát-medencében, illetve Török-, Olasz-, Cseh- és Franciaországban, valamint Ausztriában.

Nyitókép: Csodálatos Magyarország