Hisztéria két részben – ezzel az alcímmel fut majd Arthur Miller kultikus drámájának adaptációja a Miskolci Nemzeti Színházban. Rusznyák Gábor A szálemiek címmel állítja színpadra A salemi boszorkányokat, amelynek próbái már javában folynak.

1692-ben a Massachusetts-i Salemben és környékén egy keresztény purtitán közösségen belül hisztéria tört ki. Több mint 200 embert tartóztattak le, zártak börtönbe, kínoztak meg boszorkányság vádjával. Közülük tizennégy nőt, öt férfit és két kutyát végeztek ki, négyen pedig a börtönökben haltak meg. Történt mindez kilenc hónap leforgása alatt. A törvények szigorú betartása mellett. Ami ezután következett, az a dermedt, döbbent csend volt. A túlélők többnyire hallgattak. Akadtak, akik védték és bizonygatták a megtévesztettségüket és ártatlanságukat, s csak alig néhányan voltak, akik tényleges megbánást mutattak. A valódi bűnösök, a felbújtók, a bírák, a feljelentők, a hazugok természetesen nem voltak közöttük. Valahogy mindenkinek könnyebb volt felejteni. Úgy tenni, mintha ez az egész meg sem történt volna.

A halálraítéltek neveit és személyét csak lassan rehabilitálta az idő. Az utolsó áldozatot 2023-ban sikerült felmenteni – néhány lelkes diák közreműködésével – a képtelen vádak alól.

Rusznyák Gábor a miskolci társulat jelentős részét mozgatja ebben az előadásban, a részletes szereposztás itt olvasható. John Proctor szerepében Simon Zoltánt láthatja a közönség, Abigail Williams megformálója Prohászka Fanni lesz, Samuel Parrist pedig Lajos András kelti majd életre a színpadon.

A képen Prohászka Fanni. Fotó: Éder Vera