Nemrég zárult a Berlini Filmfesztivál, ez adta az ötletet a Magyar Filmadatbázisnak, hogy összeállítsa, melyek jelenleg a legnépszerűbb magyar filmek a németek szerint. A Filmstarts.de adatai alapján készült listát a Saul fia vezeti, ezt a Mephisto, illetve A feleségem története követik.

Nemes Jeles László és Enyedi Ildikó két filmje is a legkedveltebb mozik között szerepel. A tíz film közül mindössze egy olyan van, amely 2000 előtt készült. A torinói ló és a Kontroll éppen lecsúszott a listáról.

1. Saul fia

Saul (Röhrig Géza) sonderkommandós Auschwitzban. Feladata, hogy segítse a halálgyár zavartalan működését. Egy nap felismerni véli a fiát egy halott gyermekben. Elhatározza, hogy eltemeti. Nemes Jeles László 2015-ös filmje újradefiniálta a holokausztfilm műfaját. A cannes-i filmfesztivál nagydíja mellett a legjobb külföldi filmnek járó Oscart és Golden Globe-ot is elnyerte.

2. Mephisto

Szabó István 1981-es eposza a magyar filmek közül elsőként nyerte meg a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Amikor Hendrik Höfgen (Klaus Maria Brandauer) eljátssza Mephistót a Faustban, az ország legfelkapottabb színésze lesz. És az is marad, miután a náci párt átveszi a hatalmat. Barátai, felesége elmenekülnek, de ő megköti a maga kis kompromisszumait, hogy ne kelljen lemondania a sikerről.

3. A feleségem története

Enyedi Ildikó 2021-es alkotása Füst Milán regénye alapján készült Gijs Naberrel és Léa Seydoux-val a főszerepben. Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

4. Taxidermia

Pálfi György kronologikus szerkezetű, 2005-ben készült filmjét Parti Nagy Lajos novellái jelentik. Középpontjában egy család három egymást követő generációja áll. Sorsuk alakulása egyfajta szubjektív történelemkönyvként tárja elénk a 20. század második felének legjellemzőbb életérzéseit.

5. Testről és lélekről

Enyedi Ildikó a test és lélek ellentmondásos viszonyán keresztül a szerelem törékeny csodáját mutatja meg. A film elhozta a 2017-es Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Borbély Alexandrát az Európai Filmakadémia a legjobb színésznőnek választotta. A filmet 2018-ban Oscar-díjra jelölték, bekerült a legjobb öt idegen nyelvű alkotás közé.

6. Post mortem

Bergendy Péter 2021-ben bemutatott filmje az első igazi magyar horrorfilm, mely egy különleges korban, az első világháború és a spanyolnáthajárvány után játszódik. Látványos vizuális effektusokkal, valamint mindig új fordulatot tartogató forgatókönyvvel rémíti és lepi meg a nézőt.

7. Kojot

Kostyál Márk 2017-ben bemutatott alkotásában Misi megörökli nagyapja házát és birtokát. Elkezdi újjáépíteni a házat, de ezzel a helyi kiskirály érdekeit sérti. Kemény küzdelem kezdődik a vagyonért, a szerelemért és az életért.

8. Napszállta

Jeles László 2017-es filmje 1913 -ban, a béke utolsó napjaiban játszódik Budapesten. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

9. Viharsarok

Császi Ádám 2014-es filmje a kamaszkor drámája. Szabolcs Bernarddal együtt egy német futballcsapatban játszik. Elválaszthatatlanok. Egy vesztes mérkőzés és csúnya vita után Szabolcs hazamegy Magyarországra az egyszerűbb élet reményében.

10. Fehér isten

Mundruczó Kornél 2014-ben bemutatott, Cannes-ban díjazott thrillere, ami a kutyák mint elnyomott kisebbség és a magukat felsőbbrendűnek tartó emberek mint többség hatalma elleni, a világ végét elhozó harcról szól.