A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrászmestere, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.

A 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot.

A Spicces füge respektus mundulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg. A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol.


64ca25176ad925af0e5c7ed1.jpg
A Magyarország tortája 2023 verseny győztese, a szigetszentmiklósi Lakatos Pál, a Levendula és Kert Cukrászda cukrásza a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny díjátadóján. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Betyáros málna elnevezésű kreáció lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

A Magyar Cukrász Ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 12. alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász Kikelet fantázianevű tortája nyerte. A győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg a süteményt, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak Tökmag málna tortája, míg a harmadik Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda és Pékség cukrászának Randevú nevű alkotása lett.

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csupán az ipartestület tagjai készíthetik ezeket. A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A Szent István-napi kenyerekre kiírt verseny két kategóriában zajlott. Díjazott lett a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett, sétáló sütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella Pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja.

Nyitóképen a Spicces füge respektus torta. Fotó: Kapás Gergő / Magyar Cukrász Ipartestület