Tizenegyedik évadába lépett az Orientale lumen, a Szent Efrém Férfikar népszerű vokális sorozata. A 20 éves együttes – szakítva a hagyományokkal – új helyszíneken rendezi meg a keleti és nyugati zenék párhuzamait bemutató előadásait. Elsőként január 28-án, a nemrég megnyílt Magyar Zene Házában koncerteznek a világhírű moszkvai Doros együttessel, másnap, január 29-én pedig a debreceni Szent Anna-székesegyházban adják elő a műsort. A programban többek között Kodály Zoltán, a kortárs orosz mester, Georgij Szviridov és Mohay Miklós művei csendülnek fel, zárásként pedig Dmitrij Bortnyanszkij nagyszabású kórusművét, a Te Deumot éneklik majd egyházi szláv nyelven.

A koncert programját úgy állította össze a két együttes, hogy a két legfontosabb egyházi ünnepkör, a karácsony és a húsvét között húzzanak egy ívet az előadott művek. A Szent Efrém Férfikar egy magyar kompozícióval, Kodály Zoltán Semmit ne bánkódjál című kórusművével nyitja meg a Magyar Zene Házát. Bubnó Tamás ruszin nyelvű kántálásai a karácsonyt idézik meg a koncert elején, ahogy a Doros által előadott ukrán kántálók és a Szűzanyához szóló magasztalás is Matfej archimandrita férfikari átdolgozásában.

A Doros neve görögül ajándékot jelent, mert azt vallják, az ének Isten ajándéka, amit ők szeretnének továbbadni a közönség számára. Moszkva leghíresebb férfi énekegyüttese egyidős a Szent Efrém Férfikarral: mindketten 2002-ben alakultak.

Nyitókép: Szent Efrém Férfikar