„2022-ben ünnepeljük a városi táncház kibontakozásának fél évszázados jubileumát, amely eseménysorozat egyik kiemelkedő rendezvénye a Táncházak éjszakája. Kora délutántól interaktív családi örömzenével és örömtánccal, gyermektáncházzal és kézműves-foglalkozásokkal várjuk a közönséget” – nyilatkozták a szervezők.

Az esti programokban a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre idén is.

Két külön teremben este nyolctól másnap hajnalig alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. A Fonó Pajtájában egymást váltják majd a magyar nyelvterület különböző tájegységei, amelyeken képzett táncpedagógusok élő zenére kalauzolják végig az érdeklődőket. A tánctanításokban a legjelentősebb budapesti és Budapest környéki tánccsoportok tagjai is részt vesznek. A színházteremben „retro táncház”, majd mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig.

A táncházak mellett bemutatják az elmúlt ötven év táncházas életét átfogó Táncház50 című könyvet, lesz kiállítás és kerekasztal-beszélgetés, amelyre az induláskor jelenlévő személyiségek, valamint a táncházmozgalom generációinak képviselői egyaránt jelen lesznek. A Táncház Egyesület hivatalos honlapja, valamint a Fonó weboldala tartalmazza a rendezvény részletes programját.

Nyitókép forrása: Fonó