A természetes gyümölcsészet csínja-bínja

Mit tehetünk a gyümölcsfáink egészségéért? Milyen dilemmák merülnek fel, ha az ember beavatkozik a természet folyamataiba? A Petőfi Akadémia friss epizódjában a természetes gyümölcsészet szempontjait ismerhetjük meg közelebbről.

A fáknak szüksége van a folyamatos fiatalításra. A természet ugyanakkor elvégzi ezt a „metszést” a kártevők, a gyümölcsösbe belátogató vadak által. Gyulai Iván ökológus szerint, ha mi magunk metszünk, akkor nem elkerülhető, hogy később mesterségesen kelljen védeni a fákat.

„Amikor a természet metsz, az egy egész éves folyamat, amikor én metszek, az csak egy adott időszak, amiből problémák keletkeznek. Leszedem a fotoszintetikus felület nagy részét, ezzel megbontom a lomb és a gyökér közti egyensúlyt, így a gyökér vissza fog halni. A metszőszerszámokkal pedig vágásról vágásra visszük tovább a kórokozókat” – magyarázza az ökológus.

A növényeknek megvan a képességük a kártevőkkel szembeni önvédelemre. Az egyik a mikrobiom, a növénnyel élő sokféleség, a másik a másodlagos anyagcseretermékek termelése. Videónkból az is kiderül, hogy miként zavarhatjuk meg a fametszéssel ezeket az önvédelmi mechanizmusokat.

„Amikor egy fát ültetek, akkor fontos, hogy pontosan ismerjem az ökológiai igényeit, és olyan helyre tegyem, ahol ezeket az igényeket ki tudom elégíteni. A másik szabály a fa szerkezetének megfelelő kialakítása. A fának szimmetrikusnak kell lennie: ha nem ilyen, akkor a szél által keltett rezgések később repedéseket okoznak, és ennek az lesz a vége, hogy a repedéseken keresztül a fa megbetegszik” – teszi hozzá Gyulai Iván, aki szerint a szigorú nevelés és gyengéd gondoskodás a természetes gyümölcsészet kulcsa.

Ez is érdekelheti

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Ezek a seprűk nem (csak) boszorkányoknak készülnek!

Egy jó seprű a mai napig minden háztartásban nélkülözhetetlen, a jó seprű ismérve pedig az, hogy nem műanyagból, hanem javarészt természetes anyagokból – cirokból, fából, eredetileg pedig fűzvesszőből – készül. A Petőfi Akadémia epizódjából megtudhatjuk, hogyan!

Komposztálás a panelházak tövében? Igen!

Komposztálni bárhol lehet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zuglóban működő Zsálya Kertben is aktívan használják a kijelölt komposztálókat a környéken lakók. De vajon napfényre vagy árnyékra van szüksége a komposztnak, és mi az, amit semmi szín alatt ne tegyünk bele az újrahasznosítandó zöldhulladékok közé? Mutatjuk a pompás komposzt legfontosabb titkait!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.