A milánói divathéten április 17–23. negyven hazai designmárka szerepelt.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) célkitűzései közé tartozik a hazai tervezők ismertségének növelése, az exporttevékenység elősegítése és a szakmai tudásfejlesztés. Ennek érdekében képviselték hazánkat Milan Design Week alatt, amelyet a világ legnagyobb designeseményeként tartanak számon. A rendezvényt évente, Milánó több helyszínén rendezik meg, ahol több ezer kiállító mutatja be bútorait és lakberendezési kiegészítőit a design iránt városba özönlő tömegnek. 

A Milan Design Weeken való részvétel kiemelkedő lehetőség a magyar alkotóknak a nemzetközi színtéren való bemutatkozásra. A design hét feltörekvő tehetségeire fókuszáló, friss helyszínén, az Alcován 37 magyar tervező és iparművész 121 tárgya kapott helyet, ahol egy 150 négyzetméteres teret szenteltek a magyar design keresztmetszetét bemutató Budapest Select kiállításnak. Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora egy hat részre tagolt koncepciót álmodott meg, amelynek fő üzenete, hogy 

a kortárs tárgyakhoz tradicionális történetek fűződnek, illetve az innováció és a technológia ötvözése a tradicionális anyaghasználattal jelentheti a magyar design jövőjét.

Az Alcova a kísérletezés és az innovációk színtere, amely minden évben más történelmileg jelentős helyszínt csatornáz be a design segítségével Milánó vérkeringésébe. Az idén több mint százezer látogatót vonzó rendezvénytér közönségében showroomok képviselői, belsőépítészek, építészek, egyéni vásárlók és a szakmai újságírók egyaránt megtalálhatók voltak, a designra nyitott közönség mellett közülük is sokan kíváncsiak voltak a Budapest Select kiállítására.

A magyar tervezők és iparművészek tárgyaira a nemzetközi sajtó is felfigyelt.

A Milan Design Week ideje alatt az érdeklődők egy másik jelentős helyszínen is a Budapest Selecttel és magyar tervezők munkáival találkozhattak. Rossana Orlandi által személyesen kiválasztott három tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában, a kortárs design kiemelkedő helyszínén, a RoCollectible Design kiállítás keretében volt megtekinthető.

Fotó: Antonio Calanni/AFP