Ötödik alkalommal indul útjára a Petőfi Irodalmi Karaván, a célállomás ezúttal négy vajdasági város.

2023-ban az Irodalmi Karaván immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született Petőfi Sándor költőt, aki születésének idén bicentenáriumát ünnepeljük. A Karavánnal az utazások során rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések által kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz.

„Egy hónappal vagyunk a legutóbbi, erdélyi, Petőfi-tematikájú irodalmi utazás után. A Karaván ezerötszáz emberhez ért el, és a kapcsolataink azóta is erősek a helyszínekkel, látogatókkal. Érezhető, hogy egy-egy találkozás nyomot hagy mindannyiunkban, az irodalom pedig a könyvek mellett a mindennapunk része lesz, az estek híre szájról szájra áramlik, a versmondás, a beszélgetés, az olvasás a missziónk része. Nagy tisztelet, várakozás van bennünk a márciusi utazásunk és az új helyszín, Vajdaság felé. Persze Vajdaság életünk és olvasmányaink része: Sziveri János, Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Ladik Katalin által már ismerős a hely – most azonban tétje van, hogy vendégeinkkel megszólítsuk a közösséget, és összekapcsolódjunk a művészet által. Mi ezért dolgozunk, ezért kelünk útra” – mondta el Juhász Anna irodalmár, a sorozat szervezője.

A Petőfi Irodalmi Karaván ötödik utazására március 19–22. között kerül sor a Vajdaságban: Újvidék, Óbecse, Zenta és Szabadka városokban.

A meghívott vendégek közt szerepel Száraz Miklós György József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Kemény István József Attila-díjas költő, író, Wirth Imre író, szerkesztő, muzeológus, Barabás Lőrinc jazztrombitás, zeneszerző, Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, érdemes művész.

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a 20. századi jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett elsősorban a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, mellette pedig a Szalon-esteket moderálja.

A részletes program
Március 19. vasárnap, Újvidék

18.00 Zenés, irodalmi Szalon-est az Újvidéki Színházban
Vendég: Kemény István, Wirth Imre, Száraz Miklós György, Barabás Lőrinc

Március 20. hétfő, Óbecse

11.00 Rendhagyó irodalomóra az Óbecse Gimnáziumban Wirth Imrével
19.00 Zenés, irodalmi Szalon-est az Óbecsei Népkönyvtárban
Vendég: Kemény István, Wirth Imre, Száraz György, Barabás Lőrinc

Március 21. kedd, Zenta

11.00 Rendhagyó irodalomóra a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban Kemény Istvánnal
19.00 Zenés, irodalmi Szalon-est a Zentai Magyar Kamaraszínházban
Vendég: Kemény István, Wirth Imre, Száraz György, Dresch Mihály

Március 22. szerda, Szabadka

11.00 Rendhagyó irodalomóra a Magyar Tannyelvű Tanítóképzőben a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium hallgatóinak Száraz Miklós Györggyel
19.00 Zenés, irodalmi Szalon-est a Szabadkai Városi Könyvtárban
Vendég: Dresch Mihály, Wirth Imre, Száraz Miklós György

A Petőfi Irodalmi Karaván utazás a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósul meg.  A proramsorozatot a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, amelyről rövidesen beszámolunk.