Szemem fénye címmel készül egész estés játékfilm egy látását elvesztő anya történetéről. A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő mozifilm rendezője Mayer Bernadette, akinek ez lesz az első filmje.

„Édesanyám tinédzser koromban vakult meg, ketten együtt kellett szembenéznünk ennek minden következményével” – nyilatkozta Mayer Bernadette rendező, aki a saját élményein alapuló forgatókönyvet Nagy Zoltán író-rendezővel közösen írta (Szép csendben, 2019).

A Szemem fénye történetében a művészetoktató Krisztina cukorbetegsége szövődményeként fokozatosan elveszíti látását, ami válságba sodorja nemcsak saját, de fia életét is. Máté, aki újdonsült apaként gyermeke születése után szembesül Krisztina állapotával, erején felül próbál segíteni anyjának, élete lassan kettészakad egyre fojtogatóbban ragaszkodó anyja és saját családja présében, miközben Krisztina retteg attól, hogy egyedül marad a sötétben.

„Kár szépíteni, a vakság az egyik legborzasztóbb dolog, ami történhet az emberrel. Úgy hiszem, akkor tudjuk átvészelni a tragédiát, ha észrevesszük, hogy ebben a lehetetlen helyzetben is ott rejtőzik az emberi szépség és a humor. Észrevenni ezeket a boldog pillanatokat pedig a legnagyobb kihívás ebben a helyzetben. Ezt a kettősséget fogalmazza meg a film, egy olyan drámát, amin időnként lehet azért nevetni is” – vallja Mayer Bernadette rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) végzett először operatőrként, majd 2016-ban a filmrendező szakon.

A több évszakon átívelő történet főszerepében az Örkény Színház színművésze, a filmes és televíziós szerepeiből is jól ismert Für Anikó, illetve az utóbbi időben több filmes főszereppel is debütáló Vilmányi Benett (Larry; Látom, amit látsz) lesz látható. Az anya-fiú párost alakító kettős már évek óta dolgozik a rendezővel közösen a filmen.

A Szemem fénye operatőre az SZFE-n végzett Csepeli Eszter, aki többek között A kivégzés című, Cannes-ba is beválogatott rövidfilm operatőre volt, illetve idén Los Angelesben leforgatta első amerikai nagyjátékfilmjét (Quarter), amelynek főbb szerepeit Eric Roberts és Brooke Shields játssza.

„Úgy érzem, mintha egész életemben erre a filmre készültem volna: a stáb minden egyes tagja olyan, amire mindig is vágytam, Bernadette-tel való együttműködésünk pedig az, amiért operatőr lettem, mind szakmailag, mind emberileg” – nyilatkozott az operatőr, akinek a Szemem fénye már az ötödik mozifilmje lesz.

A film producerei a Védelem alatt című dokumentumfilmet is jegyző Petrovits Genovéva, valamint Sólyom Kristóf és Oskó-Szabó Csaba, koproducere pedig Gyurin Zsuzsi.

A Szeme fénye a Filmintézet támogatásával, a Kino Alfa gyártásában, a Salamandra Film koprodukciójában készül, látványtervezője Mestyán Lili, jelmeztervezője Szalai Sára.

Nyitóképen Für Anikó, a film főszereplője. Fotó: Kárász Karolina / Kino Alfa