fbpx

A Valahol Európában nyitja az évadot a tatabányai színházban

A Jászai Mari Színházban a Valahol Európában című musical bemutatójával a szokásosnál 1 hónappal korábban, augusztus 29-én tervezik megnyitni az új évadot.

A Valahol Európában gyerekszereplő-válogatása június elején sikeresen befejeződött, így július 11-én az olvasópróbával megkezdődtek a darab próbái.

Szabó Máté rendező így ajánlja a darabot: „Nemrégen láttam egy felvételt bombatölcsérben fürdő gyerekekről. Vidám kacagással ugráltak a sáros vízbe. Valahol Szíriában. Most. Emlékszem, szó szerint feketén-fehéren az idő messzeségében egy mozivászonra, amin megjelenik a felirat: Valahol Európában. Az ezt követő másfél órára hirtelen felnőtté váltam. Balázs Béla és Radványi Géza forgatókönyve elemi erővel lökött a valóság kellős közepére, ugyanakkor végtelen szeretettel faragott számomra mesét annak borzalmaiból. Igazán fontos történetekben a felemelkedés a lehető legmélyebbről történik. Akkor érezhetjük úgy: ez a történet még hasznos lehet számunkra. Megtapasztaltuk mostanság, mi a félelem. És tudtuk, hogy bénító erejű tud lenni, amikor kétségessé válik a cselekvőképességünk, miközben érezzük, hogy hamarosan szükség lehet rá. Ez a történet megtanítja, mennyi lehetőség rejlik a félelmen és az állati ösztönökön túl az emberben, amibe kapaszkodhat, embertelen időkben. Nemes István csodálatos sorain és Dés László világszínvonalú zenéjén keresztül pedig talán azt is megértjük, hogy mi kell ahhoz, hogy bárhol, bármikor ott legyünk, ebben a képzeletbeli Európában.”

Nyitókép: Czombál András, Tóth Kira Nelli, Mihály Csaba, Szilágyi Bulcsú, Tóth Kristóf, Bahrami Bence, Mikola Gergő, Szakács Hajnalka, Honti György, Figeczky Bence, Maróti Attila, Klinger Albert, Kovács Panka, Sulyok Tamás az olvasópróbán. Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

A rovat további cikkei