fbpx

A Váncza Művek épülete és Rátgéber László terve nyerte idén a Média Építészeti Díját

Tizennyolcadik alkalommal ismerték el az év legkiemelkedőbb alkotásait a Média Építészeti Díja gálán az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immáron 18 éves hagyománnyal rendelkező, megkerülhetetlen szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik. Ebben az évben összesen 76 épületet, 59 tervet és 29 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy-egy családi ház, egyetemi épület, templom, rendezvényterem és irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért. A tervek között négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással. 

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templomért, amely 777 év után nyújt újra önálló imahelyet a településnek.

A Média Építészeti Díja Épület kategóriagyőztes: Váncza Művek (a Szentháromság-templom Derekegyházon)

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést (konzulens: Kronavetter Péter). A tervező a villányi borvidéket vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagy borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítését és fejlesztését célozta elképzelésével.

A közönségdíjat az alsóbogáti Magtár rendezvényterem nyerte el, melyet az MM Művek tervezett.

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját az Archi.doc Építésziroda, a Narmer Építész Stúdió, a Fejérdy + Bartók Műterem és a CAN Architects vehette át a PPKE új campusa meghívásos tervpályázatára benyújtott munkájukért.

Ötödik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon kiemelkedő társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Lakner Antal képzőművész érdemelte ki. 

A Média Építészeti Díja gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása. Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Ebben az évben Pelényi Margit Ybl Miklós-díjas építészt, a Magyar Építőművészek Szövetsége Mesteriskolájának mesterét köszöntötték fel.

A Média Építészeti Díja mesterek köszöntése: Pelényi Margit (laudáló: Getto Tamás, díjátadó: Hulesch Máté, Winkler Márk). Forrás: Építészfórum

Az Austrotherm energiahatékonysági különdíját a Paulinyi and Partners csapatának az Etele Pláza tervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat a Pohlen Dach Hungária Bt.-nek ítélték oda. Az Europa Design belsőépítészeti különdíját a Benczúr-Weichinger Studio tervezői nyerték el a Normafa Kapuja Látogatóközpontért.

A nagyberuházások különdíját megosztva a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyért a Konkrét Stúdiónak, valamint az OTP új székházáért a Földes és Társai Építészirodának nyújtották át. A napelemes ingatlanfejlesztések különdíját a D4 Építész Stúdió vehette át a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonáért az Optimum Solartól.

A gálán került sor a Wienerberger Zrt. Esztétika és fenntarthatóság címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára is, melynek győztese Bálint Zoltán Fészek menedékház pályázata lett. A Szónok Születik Retorikaiskola legjobb prezentációnak járó közönségdíját Valkai Csaba és Fülöp-Vadadi Adrienn előadása nyerte el szentendrei családi házukról.

Nyitókép: 18. Média Építészeti Díja. Forrás: Építészfórum

A rovat további cikkei