A kék szín, amely i.e. 2200-ban már meghódította az ókori világot, a mai napig az emberiség legkedveltebb színe. A Kálmán Makláry Fine Arts legújabb tárlatán szereplő műalkotásoknak egy közös pontja van: a kék. szín

8.JPG

A kék szín keletkezéséhez nem járul monda, de annyit tudni lehet, hogy a történelem során Babilonban a bölcsesség színeként tisztelték. Később Szűz Mária színeként vonult végig, aki a legtöbb, róla készített ábrázoláson kék színű ruhát visel.

Az egyiptomiak nagy tiszteletben tartották a kék színt, kerámiák, szobrok festésére, sőt a fáraók síremlékeinek díszítésére is felhasználták. A lapis lazuli, a híres kék kő adta az alapot, ára évszázadokon át versengett az arany árával. 

A kék szín külön helyet foglal el a művészettörténetben. Gondoljunk csak a Giotto által festett padovai Scrovegni-kápolna freskóira, Michelangelo Utolsó Ítéletére, Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményére, Picasso kék korszakára, nem beszélve a híres XX. századi francia festő, Yves Klein védjegyének számító, róla elnevezett kék színre. Ha meg szeretnék határozni, hogy mit is szimbolizál a kék szín, akkor azt mondhatnánk, hogy nyugalmat, biztonságot, bölcsességet, szabadságot, igazságot, hűséget, becsületet és reményt. Egyes szakértők szerint lassítja a pulzusszámot, és felszabadítja a boldogsághormont szervezetünkben.

A Pantone Színintézet 2000 óta minden év végén kiválasztja az év színét, amely a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig meghatározó a következő évben. A 2020-as év hivatalos színe az időtlen, egyszerűségében is elegáns klasszikus kék lett, a Pantone Classic Blue 19-4052 TCX.

Akiktől a kiállításon a kék legkülönbözőbb árnyalatait láthatják: Aatoth Franyó, Braun Vera, Csernus Tibor, Hantai Simon, Havadtőy Sámuel, Hur Kyung-Ae, Ilhwa Kim, Kallos Pál, Konok Tamás, Kucsora Márta, Lim Dong-Lak, Major Kamill, Méhes László, Nádler István, Reigl Judit, Réth Alfréd, Sándorfi István, Suh Jeong-Min, Taubert László, Victor Vasarely.

A galéria hétköznap 10:00-16:00 óra között, előre bejelentkezéssel tudja fogadni a látogatókat.