A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) számunkra évek óta az egyik legjobban várt filmes esemény. Ahogyan tavaly is örömmel látogattunk el a fesztiválra és válogattunk a jobbnál jobb dokuk között (Sós Ágnes fesztiváligazgatóval itt, az Isteni kéz című film nagykövetével, Sebestyén Mártával pedig itt beszélgettünk), idén is alig vártuk, hogy böngészhessük a filmek listáját. A magyar versenyfilmek külön kategóriája mellett négy további blokkba osztották az alkotásokat. Ezekből ajánlunk most egyet-egyet, melyeket mi mindenképpen megnézünk.

A szeretet birodalma – Otthonom (Acasa, My Home, Finnország, Németország, Románia)

Az Európa filmdíjra is jelölt dokumentumfilmben megismerjük az Enache családot. A család – kilenc gyermek és szüleik – húsz éven át éltek egy kunyhóban tökéletes harmóniában a természettel a Bukarest-delta vadonjában: azon az elhagyatott vízgyűjtő területen, amely különleges és ritka állat- és növényfajok százaival a világ egyik legnagyobb természetes városi rezervátuma. Amikor azonban a hatóságok úgy döntenek, hogy visszakövetelik és turistalátványossággá alakítják e ritka, a főváros szomszédságában lévő területet, az Enache családot kilakoltatják. Bukarestbe kell áttelepülniük. A gyerekeknek, akik napjaikat addig a természetben töltötték, a városi élethez kell szokniuk. Iskolába kell járniuk ahelyett, hogy a tavakban fürdenének, horgászbotjukat pedig mobiltelefonra kell cserélniük. Személyiségük átalakulása szabadságérzetükre és az erős családi kötelékre is kihat.

A gonosz birodalma – Isten hozott Csecsenföldön (Welcome to Chechnya, Egyesült Államok)

Az Isten hozott Csecsenföldönt a Sundance fesztiválon is díjazták. Ramzan Kadyrov, Csecsenföld zsarnok diktátora 2017 óta aljas hadjáratot folytat, hogy a csecsen LMBTQ emberek „vérét megtisztítsa”, ezért kormánymegrendelésre letartóztatják, megkínozzák és kivégzik őket. Mivel a Kreml tökéletesen szemet huny a dolog felett és világszinten is alig ítélik el a történteket, helyi aktivisták életük kockáztatásával próbálják menteni az életveszélybe sodródott érintetteket. Az alkotók megdöbbentő filmes eszközt használnak annak érdekében, hogy – megőrizve a főhősök anonimitását – lerántsák a leplet a kegyetlenségekről és elmeséljék a gonosszal szembeszálló, rendkívüli csoport történetét.

A remény birodalma – Újra együtt (Reunited, Dánia)

A szíriai háborúból menekült Faras család – egy orvos házaspár és gyermekeik – kénytelenek elszakadni egymástól. A két fiúgyermek, Nidal (17) és Jad (11) magukra maradva, fogukat összeszorítva, mégis önállóan és szeretetben élik életüket Törökországban, míg édesanyjuk Dániába, édesapjuk pedig Kanadába kerül. Bebetonozódva az oly sok más sorstársuk által is átélt méltatlan, megalázó, kafkai rendszerbe a család élete skype-on zajló beszélgetésekre korlátozódik. A tét nagy: vajon sikerül a sok szenvedés után valaha újra együtt lenniük?

A megbocsátás birodalma – A festőművész és a tolvaj (The Painter and The Thief, Norvégia, Svédország)

Barborának, a cseh festőművésznőnek ellopják két festményét. Barbora felkutatja a hivatásos bűnözőt, aki ellopta a képeket, hogy találkozzon vele. Miután megkéri a tolvajt, hogy üljön neki modellt egy portréhoz, lassacskán valószínűtlen kapcsolat és megfejthetetlen baráti kötelék szövődik a két magányos lélek között. A festőművész és a tolvaj a Sundance fesztivál egyik díjazott alkotása volt.

Magyar versenyfilmek – Mesék a zárkából

Visky Ábel maradandó, szívmelengető alkotása – mely A megbocsátás birodalma nevű kategória egyik versenyzője is – számos nemzetközi fesztiválon szerepelt sikerrel. Visky Ábellel készített interjúnkban sok mindent megtudtunk a filmről, melyben büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek saját maguk és otthon lévő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe, nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába. A mai filmes technológiának köszönhetően a mesefilmekben apa és gyereke egy mágikus, szabadon alakítható világban találkozhat, átlépve ez által a kézzel fogható valóság korlátait. Kérdés viszont, hogy a fikcióban megtörténő találkozás élménye tud-e valós hatással lenni ezekre a nagyon szigorúan korlátozott, súlyosan terhelt kapcsolatokra. Tud-e valódivá válni a fantázia világában létrejövő közelség, vagy megreked valamiféle mesterségesen létrehozott illúzió szintjén.

A fesztivál egy hete alatt 30 versenyfilm több mint 100 vetítése látható majd párhuzamosan a Cinema City MAMMUT termeiben. A versenyfilmek teljes listája a fesztivál hivatalos honlapján tekinthető meg.  

Nyitókép forrása: Mesék a zárkából