Hivatalosan is a Városligetben áll a világ két legjobb középülete, miután aranyérmet kapott a Néprajzi Múzeum, és díjazták a Magyar Zene Házát is május 30-án Szingapúrban.

Néprajzi Múzeum.jpg
Fotó: Liget Budapest

Az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d'Excellence átadó gáláján jutalmazták aranyéremmel a Ferencz Marcel által tervezett ligeti múzeumot. A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott zenei beavatóintézmény, a Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így immár a Városligetben található a világ két legjobb középülete. A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek így Magyarország legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak – olvasható a Városliget Zrt. közleményében.

„A két különleges épület mára hazánk világszerte látható nevezetessége lett, és a főváros és Magyarország új jelképei születtek meg általuk. A rangos díjak mellett az a tény is visszaigazolja mindezt, hogy a két épület látogatottsága minden korábbi várakozásunkat többszörösen felülmúlta. Az építészet Oscar- és Nobel-díjainak megfelelő rangos elismerések elhódítása mellett a világ egyik legrangosabb kulturális eseményén, a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén a Néprajzi Múzeum képviselte hazánkat a magyar pavilonban” – egészítette ki a hírt Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató hozzátette: „A Liget Budapest Projekt első tíz évében évszázados kulturális intézmények újultak meg, és mellettük a világ legizgalmasabb kortárs épületei is felépültek. A Városliget megújításának első évtizede immáron két tucatnál is több rangos nemzetközi díjat hódított el. A FIABCI mostani elismerése is igazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között.”

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt.

A Néprajzi Múzeum tervezésére 2016-ban hirdettek meghívásos nemzetközi tervpályázatot. A világszínvonalú mezőnyből a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével egy magyar terv, a Ferencz Marcel vezette Napur Architect pályaműve lett a győztes. A 2022 májusában nyílt Néprajzi Múzeumban interaktív tárlatok mellett mintegy négyezer műtárgyat felvonultató Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A mintegy hétezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált.

Idén ősztől minden korábbinál több múzeumi tárgy kerül a nagyközönség elé az intézmény épülő, új állandó kiállításán. A szeptemberben megnyíló, több mint háromezer négyzetméteres kiállítótérben csaknem háromezer műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók. A magyar és nemzetközi vonatkozású etnográfiai anyagot bemutató új állandó kiállítás létrehozása érinti a múzeum közönségforgalmi tereit is, ezért a múzeum június végén bezár, hogy kora ősszel megújult terekkel várja a látogatókat.

A Néprajzi Múzeum épületét már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, és egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették a nemzetközi építész- és ingatlanszakma legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban.

2022-ben elnyerte a rangos svájci Built Design Awards kulturális kategóriájának fődíját, a kínai Idea-Tops Awards első helyezését kulturális kategóriában, míg a London International Creative Competition is kategóriaelsőnek választotta, a német German Design Awards pedig Excellent Architecture elismeréssel jutalmazta. A 2022-es év legjobb projektjei közé választotta a tekintélyes holland Archello Awards és az olasz Inside Quality Design Awards.

2023-ban a világ egyik legfontosabb folyóirata, az amerikai Time magazin beválogatta a World's Greatest Places nevű gyűjtésébe a Néprajzi Múzeumot, ami sok millió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. Szintén abban az évben elnyerte a Paris Design Awards és az International Architecture Awards elismerését, és az Architizer A+Awards múzeumépítészet és építészet és homlokzat kategóriában is a legjobbnak ítélte az épületet.