fbpx

A világ legjobb városnegyed-fejlesztése lett a BudaPart

A világ legjobb városnegyed-fejlesztése lett a Property Market fejlesztése, a BudaPart Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési megmérettetésén, a FIABCI versenyén.

Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: három évtized után először díjazott magyar városnegyed-fejlesztést a világ legnagyobb, ingatlanfejlesztőket és -befektetőket tömörítő szervezete, a FIABCI. Úgy vélte, az elismerésben nagy szerepe van a fenntartható, zöld, környezetbarát megoldások alkalmazásának, amelynek részeként elindult a városi parkfejlesztés következő üteme.

A BudaPart projekt zöldfejlesztéseinek harmadik fázisában 3 hektárral bővül a városi park területe. Ez a fejlesztés végére eléri majd a 20 hektárt, így az ötödik legnagyobb közpark lesz Budapesten. Eddig 13,5 hektár megújítását, illetve minőségi karbantartását végezték el. 110 fát és 1000 négyzetméternyi cserjét telepítettek. A szintén a beruházó tulajdonában lévő Lágymányosi öböl további 10 hektárral növeli a teljes természetes felületet.

A 32 ország 63 szakemberéből álló szakmai zsűri pozitívan értékelte a fejlesztői koncepciót, amely a közlekedés hangsúlyát az autókról a gyalogos- és a biciklisforgalomra helyezi át a BudaPartban.

Az irodai fejlesztéseknél is megjelenik a fenntarthatóság, többek között az energiahatékony megoldások, a víztakarékos öntözés és berendezések, az elektromosautó-töltők telepítése, valamint az újrahasznosított tartalmú beépített anyagok magas aránya révén.

Schrancz Mihály felidézte: a vállalat első projektje, a BudaPart 2016-ban indult. A különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi öböl vízfelülete és 20 hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A megközelítőleg tízéves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

A rovat további cikkei