Chile északi részén, az Atacama-sivatag szélén álló Vera C. Rubin Obszervatóriumba telepítik a valaha épített legnagyobb optikai csillagászati digitális kamerát, amely egy évtizedig kutatja majd a sötét anyag természetét a világegyetemben.

Vera C. Rubin Obszervatórium AFP.jpg
Vera C. Rubin Obszervatórium a chilei Pachon-hegyen. Fotó: Javier Torres / AFP

A csaknem háromtonnás kamera 3,2 gigapixel feletti felbontással rendelkezik.

A sötét anyag kutatásában úttörő munkát végző Vera C. Rubin amerikai csillagászról 2019-ben elnevezett obszervatórium darabjait több járművel szállították a Santiagótól mintegy 565 kilométerre északra magasodó Cerro Pachón-hegy csúcsára, az Atacama-sivatag szélére.  Az obszervatóriumot üzemeltető NOIRLab központ igazgatóhelyettese, Stuartt Corder, az AURA egyetemi szövetség tudományos vezetője a napokban elmondta, hogy már minden készen áll a tesztelésre, és reményeik szerint hamarosan telepíteni tudják a rendszereket.

LSST Camera.jpg
A valaha épített legnagyobb optikai csillagászati digitális kamera. Fotó: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory

A honlapja szerint az obszervatórium nyolcméteres, nagy látómezejű földi távcsőből, a kamerából és egy automatizált adatfeldolgozó rendszerből áll. A tízéves kutatás során éjszakánként mintegy 20 terabájt (TB) adatot gyűjt, és működése alatt 15 petabájtos (PB) katalógus-adatbázist hoz létre.  A kutatással a sötét energia és a sötét anyag természetét vizsgálják a világegyetemben, valamint a Föld aszteroidákkal, illetve a Naphoz közeli más csillagokkal és bolygókkal való ütközésének lehetőségét.

Az AURA 47 amerikai intézményből és három nemzetközi társszervezetből álló konzorcium, amely csillagászati obszervatóriumokat működtet a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a NASA számára. A szervezethez tartozik a NOIRLab központ is.