A Disgusting Food Museum (Undorító Ételek Múzeuma) − amely Malmö után nyitott meg Berlinben is − nem országok szerint csoportosítja a furcsa fogásokat, hanem élelmiszercsoportok szerint. Így több fogásból álló menüként is megélhető a kiállítás. A menü az italokkal indul: ide tartozik a hódpézsmával, azaz a hód végbele és ivarnyílása között elhelyezkedő mirigyek által kiválasztott anyaggal ízesített ital vagy a strucctojással készített likőr.

A múzeumban nem csak távoli országok ételeit mutatják be, mivel nem akartak „gyarmatosító” szemmel nézni ezekre az országokra. „Ezért megpróbáltunk minden fogáshoz hasonló párt találni Németországból” − mondta el Martin Völker, a múzeum igazgatója. Így kapott helyet a visszataszító ételek sorában a libamáj is.

„Olyan dolgoktól undorodunk, amelyek túl idegenek számunkra vagy éppen túl közel vannak. Itt nem ennénk kutyát, mert túl közel állnak hozzánk. Ezzel szemben Indiában elképzelhetetlen, hogy megegyék a szent tehenet” − mondta Bastienne Neumann táplálkozáskutató.

Völker elmondta, hogy a kiállítással nemcsak a figyelmet akarják felhívni ezekre az ételekre, a tárlat a felvilágosítást is szolgálja a fenntarthatóság és az állatok jólléte szempontjából. Kiemelte: a kiállítás miatt egy állatot sem öltek meg szükségtelenül.

A látogatók a kiállításon közelről megtekinthetik az ételeket, megszagolhatják és le is fotózhatják őket.

Nyitókép: Csípős nyúlfejek. Forrás: Disgusting Food Museum (Undorító Ételek Múzeuma)