Jorma Panula finn karmester augusztusban nemzetközi karmesterkurzust tart Budapesten, amely augusztus 19-én gálakoncerttel zárul az Olasz Kultúrintézetben.

Jorma Panula, a világ egyik legismertebb karmestere kilencedik alkalommal tart mesterkurzust Budapesten. A világ számos országából 56-an jelentkeztek a kurzusra, akik közül a karmester kilenc hallgatót választott ki, akikkel egy héten át fog dolgozni a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében.

A mesterkurzus zárókoncertjét augusztus 19-én tartják az Olasz Kultúrintézet dísztermében, ahol a képzés résztvevői vezénylik majd a MÁV Szimfonikus Zenekart. A műsorban Beethoven Namensfeier nyitánya, ifj. Johann Strauss Cigánybárójának nyitánya, Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya, Bartók Táncszvitje és Sibelius I. szimfóniája lesz hallható.

Jorma Panula évtizedeken át volt számos nagynevű zenekar igazgatója, hírnevét azonban elsősorban pedagógiai munkásságának köszönheti. 1973 után Helsinki, Stockholm és Koppenhága zeneakadémiáján tanította a jövő karmestereit, és rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte. Műhelyéből sorra kerültek ki olyan, később ugyancsak világszerte elismert karmesterek, mint Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo vagy Jukka-Pekka Saraste.

A világhírű finn karmester a budapesti mesterkurzust követően augusztus 20. és 28. között a debreceni Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny zsűrielnöki tisztét látja el.

Fotó: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar