Szepes Mária 1946-ban megjelent, A vörös oroszlán című regénye néhány hónap után zúzdába került mint veszedelmes, felforgató irodalom. A kimentett néhány példány azután kézről kézre járt évtizedeken át: tiltott gyümölcsként élvezték azok, akik hozzájuthattak, de a mű így is kultuszregénnyé vált.  

 „Amikor azt hitték, megölték a könyvemet, akkor kezdett el élni” – mondta Szepes Mária világhírű spirituális regényéről. A kötet Magyarországon csak 1989-ben jelenhetett meg a szerző valódi neve alatt. Manapság pedig sikeresebb, mint valaha, már több tucat kiadást megélt. A vörös oroszlán alaptémája egy elixír, maga a Prima Materia, amely halhatatlanná tesz és megadja azt a képességet, hogy emlékezzünk előző életeinkre. A történet 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Újabb és újabb életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét.

A Vígszínház 2011. március 18-án mutatta be a regény színpadi változatát, amit Bodor Böbe rendező és a drámaíró-dramaturg, Lőrinczy Attila készített Venczel Vera számára. A színművész mély baráti kapcsolatot ápolt az írónővel. A megismerkedésük előtt Venczel Vera már olvasta a Pöttyös Panni-könyveket és az írónő felnőtteknek szóló írásait, valamint A vörös oroszlánt is. „Ez utóbbi nem könnyű olvasmány, de rengeteg mindenre megtanított. Például arra, hogy történjék bármi rossz az életemben, soha ne másra mutogassak, hanem mindig mindenben a saját felelősségemet keressem. De arra is, hogy szeretettel forduljak mások felé, és hogy mennyire fontos az önismeret” – mesélte a színésznő.

Vera és Mária egy közös barátjuk révén ismerték meg egymást, majd kötöttek őszinte, mély barátságot, mely az írónő haláláig tartott. Néhány év múlva megszületett a lélekvándorlásról szóló regény színpadi változata Venczel Vera lenyűgöző alakításában. Az előadásra jegyet vásárolni március 11-ig van lehetőség.

Nyitókép: Venczel Vera, fotók: Vígszínház / Almási J. Csaba