Korszakokat és civilizációkat összekötő kiállítás nyílik csütörtökön Rómában, amelynek egyik sztárja egy ókori római diadalkocsi, amit két éve egy pompeji ásatáson tártak fel.

A négykerekű szekeret 2021-ben négyméternyi vulkáni hamu alatt felfedezték fel a Pompeji Régészeti Parkban folyó feltáráson. Az erotikus jelenetekkel is díszített, jó állapotú ókori diadalkocsin ón- és bronzdekorációk is voltak. A szekér fa részei megsemmisültek a Vezúv i. sz. 79-ben történt kitörésekor, amely elpusztította Pompejit. A gondos restaurálással azonban sikerült teljesen helyreállítani a leletet.

A pillanat és az örökkévalóság, köztünk és az ősök között című, csütörtökön Rómában megnyíló kiállításon a régészeti parkból származó további fontos leletek is megtekinthetők. A bejáratnál fogadja a látogatókat annak a két ókori férfinak – egy rabszolgának és urának – az öntvénye, akiknek halálát szintén a kiömlő láva okozta.

A Római Nemzeti Múzeumban – Diocletianus egykori fürdőjében – három hónapig látható kiállításon három freskó is megtekinthető, amely a görögök által alapított Paestumból, a mai Olaszország déli részéről, egy Kr. e. harmadik századi sírból származik. A kiállított 65 ókori szobor és műtárgy között több olyan értékes alkotás is szerepel, amelyek először hagyták el Görögországot.

„Alapvető fontosságú, hogy elgondolkodjunk közös gyökereinken” – mondta el Massimo Osanna, az olasz múzeumok főigazgatója, aki hangsúlyozta:

a kiállítás szembemegy azzal a tendenciával, amely az ókori civilizációk „kényelmetlen” öröksége, például a rabszolgaság és a gyarmatosítás miatt a klasszikusok figyelmen kívül hagyását célozza. 

Mint rámutatott: a múltunkról való elmélkedés, a múltunk megismerése még nem azt jelenti, hogy azt utánoznunk is kellene.

Maria Luisa Catoni, a kiállítás egyik kurátora kiemelte: a kiállítás egyik közös témája, amely az ókori embereket a maiakkal összeköti, a gyász. Egy szarkofágon talált, Kr. e. 13. századból származó kép, amely négy síró nőt ábrázol, három évezreddel később több reneszánsz mester munkáján is felfedezhető.

A július 30-án záruló kiállítást követően a harci szekeret Pompejiben állítják majd ki.

A diadalkocsit annak az istállónak az előterében ásták ki a földből, ahol annak idején három ló maradványait is megtalálták a Civita Giuliana villa területén. A szekér úgy maradhatott fenn, hogy a Vezúv kitörésekor összeomló kocsiszín fala és teteje megóvta a forró hamutól. Bár hétköznapi használatra, például terményszállításra szánt kocsikat korábban is találtak Pompejiben, ez az első ceremoniális közlekedési eszköz, amely teljes egészében fennmaradt.

Fotó: EPA/Claudio Peri