A rendező, aki a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója, elmondta, hogy régóta érlelődött benne a Woyzeck színrevitelének gondolata, amit felkarolt Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti társulat művészeti igazgatója.

„Minden darabban elsősorban az emberi sorsok fognak meg, így történt most is. Számomra nagyon érdekes nemcsak Woyzeck, hanem a hozzá kötődő személyek sorsa is” – mondta.

A megvalósítást pedig külön érdekessé teszi az előadás helyenként rockkoncertbe átcsapó része, amikor a színészek hangszert ragadva német rockdalokat adnak elő.

Hozzátette: az előadással kapcsolatban hirtelen jött az ötlet, hogy egy indusztriális metált játszó német zenekar dalai is kerüljenek bele az előadásba, és meg is találták azokat, amelyek szervesen illeszkednek a szöveghez, a hangulathoz. A színészek hatalmas lelkesedéssel fogadták a kihívást, rengeteg munkával tanulták be a dalokat. 

A szatmári Woyzeck-produkció különlegessége az is, hogy Andres szerepében egy négylábú „színész” is megjelenik Paco, a német juhászkutya személyében. Albu többször kísérletezett már állatok szerepeltetésével, volt produkció, amelyben ló is részt vett.   

Az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart az a bűntény, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét. Az ügy sajtóvisszhangja és a nyilvánosságra hozott rendőrségi iratok ihlették Georg Büchner harmadik és egyben utolsó darabját, a Woyzecket, amely azonban – a szerző 23 évesen bekövetkezett halála miatt – befejezetlenül, töredékes formában maradt az utókorra.

Az előadás az esetet rögzítő jegyzőkönyvek és Büchner drámájának nagy kérdéseit gondolja tovább, azt, hogy a gyilkos beszámítható állapotban volt-e a tette elkövetésének idején, meddig érdemes feszíteni az ember tűrőképességét, kit terhel a felelősség a tragédiáért, amit a nyomás alatt összeroppant ember követ el.

A produkció díszlet- és jelmeztervezője Szőke Zsuzsi, fénytervezője Albu István és Erőss László. A bemutató előadás pénteken este lesz.

Fotók forrása: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata