fbpx

Áder János: az új világot 1848-ban is a mindennapi munka hozta el

Ünnepi beszédében az államfő emlékeztetett Deák Ferenc szavaira, amelyekkel azt javasolta az őt kérdezőknek, hogy legyenek „állandók, szilárdak és kitartók. Tegyen ki-ki azon helyen, hova sorsa őt állította, mindent, amit tehet a hazáért”.

„Ezen a napon országszerte megemlékezünk (…) az 1848-as forradalom dicső napjairól. Beszélünk a 12 pontról, a Batthyány-kormány megalakulásáról, az első népképviseleti országgyűlésről, annak legfontosabb döntéseiről, az úrbéri viszonyok megszüntetéséről, sajtó- és iparszabadságról. Egy polgári társadalom alapjainak lerakásáról” – mondta el a köztársasági elnök.

Áder János szerint kevesebbet beszélünk azonban a forradalmat követő napok döntéseiről, a kormányon belüli vitákról, egy új közigazgatás szervezéséről vagy a Lánchíd építésének munkálatairól; és szinte sohasem emlékezünk meg az akkori hétköznapokról: a tanítók, orvosok, tudósok, színjátszók munkájáról, akik élettel töltötték meg a március 15-én kivívott szabadság kereteit.

„Pedig az új világot 1848-ban nemcsak az utcai események, a pezsdítő szónoklatok, a jogos indulatok hozták el (…). A mindennapi munkát akkor is el kellett végezni. A polgári Magyarországot e nélkül nem lehetett volna megteremteni” – emelte ki.

Az államfő elmondása szerint a legnagyobbak sosem keresik a dicsőséget, mégis munkájuktól egy egész nemzet lesz nagyobb, erősebb, nemesebb.

„A mi dolgunk ezért a nemzet ünnepén elismerni azok teljesítményét, akik (..) naponta mutatnak példát nekünk arra, hogyan lehet állandónak, szilárdnak, kitartónak lenni. A magyar nemzet nevében köszönöm személyes teljesítményüket, amely ugyan csak az önöké, de gyümölcse a magyar nemzeté is” – méltatta a díjazottakat Áder János.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend különböző fokozatait harmincketten vehették át, tizenhárom művész kapott Kossuth-díjat, hatan megosztott Kossuth-díjban részesültek. Széchenyi-díjat tizennégyen, megosztott Széchenyi-díjat pedig hárman vehettek át.

Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában.

D_KOS20150315011-1024x681

Kitüntetések – Kossuth díjak:

Albert Gábor – író, esszéista, szerkesztő

Bachman Gábor – építész, designer

Bács Ferenc – színművész

Bede-Fazekas Csaba – operaénekes

Gyémánt László – festőművész

Hűvösvölgyi Ildikó – színművész

Kunkovács László – fotóművész, néprajzkutató

Mezey Katalin – költő, műfordító, szerkesztő

Oszvald Marika – színművész

Ökrös Oszkár – cimbalomművész

Sapszon Ferenc – karnagy

Szőcs Géza – író, költő

Tolcsvay Béla – gitáros, énekes, zeneszerző

Hot Jazz Band – előadóművészet

MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A rovat további cikkei