fbpx

Áder: Nem vesztettük el a jövő formálásának képességét

A világjárvány idején a kultúra, a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét. Erről Áder János beszélt pénteken az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadásán.

A kimagasló teljesítmények mutatták meg, hogy az ember legszebb, nemes vállalásai – témájuktól, szakterületüktől függetlenül – a küzdelmes koroknak is értelmet adnak. Hogy a helytállás módjai sokfélék – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Áder János Selye János kutató 85 évvel ezelőtti megfogalmazását idézve kiemelte: az életben maradás két lehetséges útja a harc és az alkalmazkodás.

„Minden történelmi korban ez emberi mivoltunkhoz tartozó feladat, egyénnek és közösségnek egyaránt. Harcolni értékeinkért, szabadságunkért, nemzeti hagyományaink megőrzéséért, alkalmazkodni a társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokhoz, harmóniában élni a teremtett világgal” – fejtette ki az államfő. Hozzátette: az elmúlt több mint másfél esztendőben a harc és az alkalmazkodás új értelmet kapott az életünkben.

A köztársasági elnök kitért arra, hogy az ünnepélyes díjátadón a köszönet mellett hálát kell mondani többek között a töretlenül végzett kutatásokért, a felfoghatatlan gyorsasággal kifejlesztett vakcinákért és az azokat beadó kezekért, a karanténkoncertekért, a letölthető színházi előadásokért.

Áder János azt mondta, rendkívül sokfélék, akik a nemzet megbecsülését jelképező díjakat átveszik, de abban mindenképpen hasonlítanak egymásra, hogy „elég bátrak, bölcsek, elszántak, erősek és főleg türelmesek ahhoz, hogy újra és újra magot vessenek”.

Kossuth Nagydíjban Mécs Károly színművész részesült, Széchenyi Nagydíjat Dávid Katalin művészettörténész kapott, utóbbi elismerését fia vette át. Tizenöt művész kapott Kossuth-díjat, Széchenyi-díjat tizennégyen vehettek át. Gulyás János filmrendező helyett házastársa vette át a Kossuth-díjat, Csiky András színművész egy későbbi időpontban veszi át az elismerést. Karikó Katalin kutatóbiológus Széchenyi-díját lánya vette át. A Magyar Érdemrend különböző fokozataiban ez alkalommal tizenketten részesültek, Visegrády Antal András jogász kitüntetését házastársa vette át.

Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át az Országház Kupolatermében.

 A Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint a Magyar Érdemrenddel kitüntetettek névsorát a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából már nyilvánosságra hozták, a díjak átadását – tavalyhoz hasonlóan – a koronavírus-járvány miatt halasztották augusztus 20-ra.

A nyitóképen Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja átveszi a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől. Fotó: MTI/Soós Lajos

A rovat további cikkei