A kínai művész, Aj Vej-vej egy óriási, 32 méter magas, vasból készült trópusi fát állított ki csütörtökön Portóban, hogy felhívja a figyelmet az erdőpusztulás súlyos következményeire. 

Aj Vej-vej négy éve járt Brazíliában, hogy tanulmányozza az esőerdőket fenyegető veszélyeket. Ezen az útján ismert meg egy ősi, veszélyeztetett, Caryocar nemzetséghez tartozó fát. Egy csapat állványzat segítségével megformálta a fát, a formát Kínába szállították, ahol kiöntötték, majd elküldték Portugáliába, Aj Vej-vej új otthonába, ahol összeállították. A kiállítás, amely vasfagyökerekből készült installációkat is tartalmaz, a portói Serralves Múzeumban és parkban tekinthető meg.

Aj Vej-vej fája lombtalan, törzse üreges és rozsdás, a bolygót fenyegető környezeti veszélyekre emlékeztetve a látogatókat. Az Amazonas őserdeinek védelme a tudósok szerint kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel az üvegházhatású gázok nagy mennyiségét nyeli el az esőerdő.

„Az a baj, hogy sohasem tanulunk a hibáinkból, igazán sohasem tanuljuk meg a leckét” – mondta Aj Vej-vej, aki úgy vélte, emiatt a világnak még nagyobb természeti katasztrófákra is fel kell készülnie.

Nyitókép forrása: artbasel.com