A Szirmay?Waldbott-kastély adott otthont az exkluzív megemlékezésnek, amelyet a 25. Zempléni Fesztivál eseményeként rendeztek meg a Panoráma Világklub és Tolcsva Község Önkormányzatának támogatásával. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra igazgatója a nagyszámú közönség előtt kifejtette, hogy a projekt célja a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi világhírességek emlékének megőrzése. Mindehhez a 2009-ben megjelent könyve, Az én Hollywoodom szolgáltatja az alapot.

gdgdg

Számtalan magyar származású világhíresség véste be magát a hollywoodi filmtörténelembe. Mindannyijukra büszkének kell lennünk. Emléküket ápolnunk kell, nem szabad szerénynek lennünk, amikor rögzítjük Hollywood történelmének és sikereinek jelentős magyar tartalmát. Ezeknek a világhírességeknek a példáját a fiatal nemzedékek előtt is magasra kell emelnünk. Bokor Balázs hangsúlyozta, hogy Fuchs Vilmos kilenchónapos korában került New Yorkba, ahol 21 évesen meg is alapította első cégét, és 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, amelyet hamarosan újabbak követtek.

Hollywoodba költözött, 1915-ben pedig megalapította a Fox Film Corporationt. Számos magyar színészt, filmírót és ötletembert alkalmazott. Kiváló üzletember volt. Ő találta ki a ?sztár? fogalmát, amely világszerte nagy hatással volt az emberek gondolkodására, viselkedésére, öltözködésére. Nem a filmeket és írójukat, hanem a bennük szereplő sztárokat reklámozta. Futószalagon gyártotta az újabb és újabb filmcsillagokat, 1929-re pedig a világ mozijainak egyharmada a Fox Film Corporation tulajdonába került. A 20th Century Fox a mai napig a világ egyik legnagyobb filmstúdiója. Fuchs Vilmos nevét, történetét, eredményeit és örökségét hordozza magában.

A projektigazgató aláhúzta, hogy a filmmogul emlékének igazi ápolását a szülőhelyén is meg kellene végre oldani, hiszen a mai napig nem sikerült szülőházából emlékmúzeumot létrehozni. Úgy vélte, hogy ehhez civil erőfeszítésekre van szükség, amelyben a projekt hatékonyan részt vállalna.

panel

A rendezvény művészvendégei Bollók Csaba, Salamon András filmrendezők, Ubrankovics Júlia és Csere Ágnes színésznők voltak. A 2000-ben Balázs Béla-díjat kapott Bollók Csaba eddigi legnagyobb hivatalos sikeréről, a 2007-es Filmszemlén fődíjat kapott Iszka utazásáról beszélt. Az alkotás világpremierjét a Berlinale fesztiválon tartották, majd 2009-ben ezt a filmet nevezte Magyarország az Oscar-díjra. Feleségével és alkotótársával, Csere Ágnes színésznővel felelevenítették az Oscar-jelölés folyamatát és azt a lobbitevékenységet, amelyet az Oscar-díj kapcsán a siker érdekében folytatni kell.

A pár és Salamon András egyaránt azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a múlt eredményeinek és sikereinek emléke, de a mai filmes világban az összefogás, a szakmai együttgondolkodás játszik alapvető szerepet. Salamon András felhívta a figyelmet arra, hogy akárcsak Fuchs Vilmos idejében, ma is nagyon nagy a külföld, a nemzetközi értékek iránti érdeklődés és a külföldi országokhoz való vonzódás. Saját filmje, a 2004-ben készült Getno is az újrakezdés nehézségeit taglalta. Salamon András a célok elérésének, a vágyak teljesülésének fontosságát emelte ki.

A Los Angelesben és Budapesten, ?kétlaki? életet élő Ubrankovics Júlia színésznő Fuchs Vilmos kapcsán is azt tartotta fontosnak, hogy annak, aki valóban nemzetközi színtéren szeretne dolgozni, meg kell felelnie a külföldi környezet igen nagy elvárásainak. Az amerikai mozi- és televíziós filmekben játszó színésznő a 2009-es Filmszemlén elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést Bacsó Péter Majdnem szűz című filmjének főszerepéért.

A sikeres rendezvény tovább erősítette azt a célt, hogy a Magyarországon méltánytalanul kevés figyelmet kapó hollywoodi magyar ikonokról minél több szó essen és példájuk ösztönző erőként működjön, különösen a fiatal nemzedéknél.

A Magyar Hollywood Túra következő állomása augusztus 26-án Mátészalkán lesz, ahol az egykor a városban született magyar szülők világsztárrá vált gyermekéről, Tony Curtisről emlékeznek meg a Fényes Napok Fesztivál keretén belül.