Alapításának századik évfordulója alkalmából a százforintos forgalmi érme emlékváltozatát, valamint a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém érmeként 50 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak háromezer forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

425d5d22-3456-4b71-8799-27fe7a609a39_16.jpg
A jubileumi érme. Forrás: Magyar Közlöny

Az évforduló egyben a szuverén magyar pénzügyi rendszer alapításának ünnepe, ezért a forgalmiérme-emlékváltozat mellett unikális emlékérmék is megörökítik a centenáriumot. A tájékoztatás szerint „100 éves a Magyar Nemzeti Bank” megnevezéssel 50 ezer forint névértékű, egy oldalon aranyozott rátétes ezüst és háromezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a jegybank. A százgrammos ezüst emlékérme a hazai emlékérme-kibocsátások történetében a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz. További különlegessége a szélét díszítő száz rece, mely erősíti az évfordulóra való utalást.

A százforintos érme megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész, az emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte. A gyűjtői célú centenáriumi érmék forgalmazása május 24-én indul az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül.

„A független jegybank hazánk szuverenitásának egyik legfontosabb szimbóluma, létrehozásának igénye már az 1848-as forradalom követeléseit összefoglaló 12 pont között is szerepelt. Végül 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, és egy hónappal később, június 24-én valósulhatott meg a márciusi ifjak akarata, amikor az önálló magyar jegybank Popovics Sándor elnökletével megkezdte munkáját” – idézte fel közleményében az MNB, hozzátéve, hogy a nemzeti egység egyik legjelentősebb intézményévé váló önálló jegybank első évtizede alapjaiban határozta meg a következő időszakot, hiszen olyan kiváló emberek, mint Popovics Sándor, az MNB első elnöke stabilizálták a háborún átesett ország gazdaságát.

A közlemény szerint az emlékérméket Kandrács Csaba, az MNB alelnöke és Fömötör Barna, az MNB főigazgatója ünnepélyes keretek között bocsátotta ki. Kandrács Csaba beszédében méltatta a pénzügyeket szabályozó és felügyelő független MNB elmúlt százéves tevékenységét, mely folyamatosan Magyarország gyarapodásáért dolgozik. „A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” – emelte ki a jegybank alelnöke.

A jubileum alkalmából kibocsátott százforintos forgalmi érme emlékváltozat névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő százforintos érme címletoldalával. A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett motívumrészlet vesz körül. A tematikus oldal szélén, felső köriratban a „Magyarország”, alsó köriratban a „100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” felirat olvasható. Az alsó körirat fölött, bal oldalon a Magyar Nemzeti Bank alapításának évét jelölő „1924” felirat, jobb oldalon a „2024” verési évszám olvasható. Az érmék technikai paramétereikben megegyeznek a készpénzforgalomban használt százforintos érmékkel.

A százforintos forgalmiérme-emlékváltozat kétmillió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. A kétmilliós keretből 12 ezer darab első napi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a száz évvel ezelőtti alakuló közgyűlés napjára emlékeztetve, május 24-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül.