Visszatér a dél-morvaországi Moravsky Krumlovba Alfons Mucha cseh festő szláv történelmet megörökítő festményciklusa. A prágai önkormányzat a napokban döntött arról, hogy öt évre ismét kölcsönadja a híres festményciklust. 

A szecesszió európai mestere 1928-ban adományozta festményciklusát Prágának, de a cseh főváros sosem talált méltó helyet azok elhelyezésére, ezért a képek a hatvanas évektől 45 évig Moravsky Krumlovban találtak otthonra. A mintegy húsz nagyméretű vászonból álló Szláv eposzt Prága önkormányzata 2010-ben visszahozatta a fővárosba.

Alfons Mucha a Szláv eposz sorozatán dolgozik (1910). Forrás: radio.cz

Az 1936-ban elhunyt művész annak idején azzal a feltétellel adta át Prágának a képeket, hogy méltó helyen állítják ki őket. A város ezt akkor meg is ígérte, de az ígéret teljesítésére nem került sor. Többször is felmerült az az ötlet, hogy egy új galériát kellene építeni a festményeknek, de ez sem valósult meg. Prága önkormányzata ennek ellenére tíz éve mégis úgy döntött, hogy „hazahozza” értékes tulajdonát, és az a szintén szecessziós építészeti remeknek tartott Kiállítási Palotában kap helyet. Az elképzelés azonban szintén nem valósult meg, a festményeket éveken át nem állították ki. A megfelelő és tartós kiállítási hely keresése most is folyamatban van.

Közben lezajlott egy bírósági per is, amelyben 2017-ben a taláros testület megerősítette, hogy a Szláv eposz jogos tulajdonosa Prága, nem pedig a Mucha család.

A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé. Az unoka ezzel akkori nyilatkozatai szerint azt szerette volna megakadályozni, hogy a festményciklust Prága Japánban is kiállítsa.

Alfons Mucha: Szláv eposz 3. Az ószláv nyelvű liturgia. Forrás: Mucha Foundation

John Mucha a beadványát arra alapozta, hogy nagyapja ugyan valóban a városnak ajándékozta a Szláv eposzt, de azzal a feltétellel, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít. Ez máig nem történt meg, így az ajándékozás érvénytelen. A bíróság szerint azonban Alfons Mucha soha nem volt a festményciklus tulajdonosa, azt azzal a szándékkal festette, hogy Prágának ajándékozza.

A festményciklust eredetileg Charles Crane amerikai mecénás rendelte meg Muchától, az árát ki is fizette a művésznek, majd a művet Prágának ajándékozta. A korabeli dokumentumokban is ez a tény szerepel.

Mucha Szláv eposza a dél-morvaországi kisváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága volt. A kiállítási teremben koncerteteket is rendeztek. A helyi önkormányzat nem titkolta, hogy a város számára a híres mű elköltöztetése komoly anyagi veszteséget is jelentett.

A Szláv eposzt most visszaviszik a dél-morvaországi kastélyba, és várhatóan már ősszel újra látható lesz. A prágai önkormányzat azt állítja, hogy az öt év alatt most már valóban megtalálja azt a helyet, ahol a festményciklus tartós elhelyezést nyerhet.

Nyitókép: Alfons Mucha: Szláv eposz sorozat 2., Szvetovid imádása. Forrás: Mucha Foundation