Konstrukció – Rekonstrukció – Adaptáció címmel csütörtökön és pénteken alkalmazott néprajzi konferenciát tart a Hagyományok Háza.

A Hagyományok Háza megalakulásának 20 éves jubileuma alkalmából egy „vissza- és előre tekintő konferenciát” szervez, melynek során az elméleti szakemberek és a gyakorlati oktatók, kézművesek, néptáncosok, zenei szakemberek, mesemondók találkoznak egymással.

A konferencia kiemelt témája a konstrukció, rekonstrukció, adaptáció hármasa lesz.

Az egyes kérdéseket a résztvevők különböző munkaformákkal dolgozzák fel, többek között lesz vitaszínház vagy world café módszer is; a kerekasztal-beszélgetéseken olyan, széles rétegeket érintő témák szerepelnek, mint a néphagyománnyal elért társadalmi változások az elzárt kistérségekben vagy a tradicionális népviselet 21. századi értelmezési lehetőségei.

A konferencia célja elsősorban együtt gondolkodást és párbeszédet generálni a néprajz és a kulturális antropológia elméleti szakemberei és a táncházmozgalom gyakorlati képviselői között – hangsúlyozzák a szervezők.

A két nap legfontosabb, kiindulópontként vett problémája az, hogy mennyire és hogyan kell a néprajzi forrásanyaghoz – az eredeti táncfelvételhez, zenei felvételhez vagy egy néprajzi tárgyhoz, cserépedényhez, hímzéshez, szőtteshez – viszonyulnia egy mai alkotónak, előadónak, hogy az a jelenben élhető műveltségi elem legyen. Szabad-e átalakítani? Milyen módon, milyen mértékben? Hol vannak a határok? Elképzelhető-e az, hogy bizonyos dolgokat tökéletes másolással teszünk át a mába, és ha igen, ez működik-e? – veti fel a rendezvény.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző izgalmas munkaformákkal dolgozzák fel az e problémakör köré csoportosuló témaköröket. A második nap délelőttjén nyolc szekció közül választhatnak a résztvevők, különböző témakörökben. Ezek olyan kerekasztal-beszélgetések lesznek, amelyeken vitaindító rövid előadások után szekciónként 25 szakember közösen járja körül az adott témát.

A rendezvénysorozat részletes programja a https://www.hagyomanyokhaza.online/neprajzikonferencia honlapon olvasható.

Nyitókép: Shutterstock/Matej Kastelic