fbpx

Állatokért harcoló szuperhős és láthatatlanná váló lány a Szerémi úti falakon

„Hétköznapi Istennők – nők, lányok a mindennapokban” címmel májusban hirdetett közös művészeti pályázatot a Budapest Brand Nonprofit Zrt és a Színes Város Csoport.

A rajzpályázaton a gyerekeknek lehetőségük nyílt arra, hogy megmutassák, milyen női szerepeket látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel azt a női személyt, aki fontos szerepet játszik az életükben. A pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi és Váczy Enikő magyar képzőművész, ennek eredményeként született meg a XI. kerületben a Szerémi út 1–2. alatti alkotás, amely felület a MÁV tulajdona. Állatokért harcoló szuperhős és láthatatlanná váló lány elevenedik meg az október 13-án átadott falakon, így színesítve tovább a Színes Város Csoport missziójaként a budapesti városképet.

A pályázati kiírás egyben egy játékra való hívás is volt, melyet Nádudvari Noémi, a projekt művészeti vezetője határozott meg. A nyár folyamán közel 60 pályamű érkezett a felhívásra, a rajzokon sok esetben megjelent a repülés képessége, a különböző idő- és gondolati síkokon való utazás, a lézerszemű csodanők és a tűzzel könnyedén bánó lányok.

A legtöbb gyerek az édesanyját ruházta fel valamilyen szupererővel.

Számos pályázat visszatérő elemei a szuperképességek voltak, emellett az ábrázolásokon sokszor megjelentek az állatok, a természet, valamint a Föld védelme és megmentése.

A nyertes pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi grafikus, street art művész,

ennek eredményeként született meg a Szerémi út 2. szám alatti alkotás. A művészeti falfestést kapott fal két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány – mindkét alakot egy-egy konkrét gyerekrajz inspirálta. Bakos Zsuzsi – a karaktereire jellemző módon – ennél a grafikai tervnél is kedves, játékos figurákat álmodott meg, akik könnyen magukra vonják a tekintetet, és leginkább rajzfilm- vagy képregényhősökre emlékeztetnek. A falfestmény Zsuzsi vezetésével öt nap alatt készült el, a munkához hetven liter festéket használtak fel a kivitelezés során.

A híd szemközti, Szerémi út 1. szám alatti másik pillérjének megfestése Váczy Enikő vizuális alkotó nevéhez fűződik.

Munkásságára általában a természetközeli témák és a szimbólumok tudatos használata jellemző. A művész megfogalmazásában a terv fő üzenete, központi szervezőelve figyelemfelhívás a nőkben lévő szupererőre, amely teremtő, a mindenséget fák gyökereként átszövő vagy éppen folyóként életet adó. A hétköznapi istennőknek a természettel, azon belül is a vizekkel való különleges kapcsolata több gyermekrajzon is megjelent, ez adta a fő inspirációt. A kivitelezés – melynek során hatvanhét liter festéket használtak fel – nyolc napon keresztül zajlott. 

,,A Színes Város Csoport elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország első tűzfalszínesítő szervezeteként abban, hogy lehetőséget teremtett és teremt magyar művészek számára bemutatkozni, ezzel együtt a számos alkalmazott munka mellett arra is hangsúlyt fektetünk időről időre, hogy kifejezetten közhasznú céljainkkal összhangban minél inkább teret adjunk a művészi szabadságnak” – mondta el Nádudvari Noémi esztéta, a projekt művészeti vezetője.

Képek forrása: Színes Város Csoport

A rovat további cikkei