A svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből alakult Új Akadémiát tavasszal hozták létre azt követően, hogy az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kitört botrány miatt legalább egy évvel elhalasztották az idei díj átadását. Az Új Akadémia október 12-én adja át az alternatív irodalmi Nobel-díjat ? olvasható a testület honlapján (www.dennyaakademien.com).

 

A 2018-as irodalmi Nobel-díj átadását májusban halasztották el, a Svéd Akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault ellen emelt vádak miatt. Az akadémián lezajlott belső vizsgálat szerint Arnault számos nőt szexuálisan zaklatott, és júniusban szexuális erőszak miatt vádat is emeltek ellene. Az is kiderült, hogy költő felesége révén, aki tagja volt a díjat odaítélő testületnek, éveken át még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a nyertesek nevét. A botrány miatt a Svéd Akadémia számos tagja, köztük az elnök is lemondott, a testületben új szabályokat vezettek be, és a díj presztízsének megőrzése érdekében egy évvel elhalasztották az idei kitüntetés átadását.

 

Az Új Akadémia felkérte az összes svéd könyvtárost, hogy nevezzen alkotókat az elismerésre. A könyvtárosok 47 írót neveztek, akikre július 10. és augusztus 14 között lehetett szavazni a világ minden tájáról. Több mint 30 ezren szavaztak, a legtöbb szavazatot kapott négy író került a jelöltek listájára. Közülük választja ki az Ann Palsson szerkesztő, független könyvkiadó vezette zsűri a díjazottat.


617px_maryse_conde_400x388.png
Maryse Condé

Maryse Condét az egyik legfontosabb francia nyelvű íróként méltatja az Új Akadémia, akinek alkotásai jelentős hatással vannak a Karib-térség és Afrika életére. Gyakori témája az, hogy a gyarmatosítás miként változtatta meg a világot, és a gyarmatosítás alól felszabadult népek hogyan próbálják visszaszerezni örökségüket.


kyle_cassidy_neil_gaiman_april_2013_400x532.png
Neil Gaiman

 

Az 57 éves brit Neil Gaiman alkotói munkássága ?igen terjedelmes, ő napjaink egyik legnépszerűbb fantasy- és képregényírója világszerte, korosztálytól függetlenül?. Művei között van az Amerikai istenek, a Csillagpor és a Coraline ? olvasható az Új Akadémia honlapján.


690px_kim_thuy_2011_04_16_c_600x520.png
Kim Thúy

Kim Thúy azokról ?a rövid és elegáns történetekről ismert, amelyek a menekültek és migránsok életét, az új kultúrákhoz való alkalmazkodásukat mutatják be. Regényeiben megízlelhetjük Vietnam ízeit, színeit, a száműzetés nehézségeit és gazdagságát, az identitáskeresés nehézségeit?.


murakami_haruki__2009__400x474.png
Murakami Haruki

A popkultúrát a mágikus realizmusssal vegyítve Murakami Haruki regényei és novellagyűjteményei világszerte nagy figyelmet keltettek, számtalan olvasót vonzottak. Murakamit gyakran emlegették az eredeti irodalmi Nobel-díj várományosai között az Új Akadémia szerint.

 

Forrás: MTI
Fotók a jelöltekről: wikipedia.org