A Sundance Filmfesztiválról jutott el San Franciscóba, Thesszalonikibe és Koppenhágába Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai filmje. A boldogság ügynökét május 2-án mutatták be a magyar mozikban, Európában már több helyen ismerik, a következő állomás Észak-Amerika.

Részlet a filmből.  Forrás: A boldogság nyomában
Amber Kumar Gurung, Gunaraj Kuikel és Kinley Tshering A boldogság ügynöke című filmben. Fotó: Arun Bhattarai / Mozinet

A Film Movement nevű forgalmazócég szerezte meg A boldogság ügynöke terjesztési jogait egész Észak-Amerikára – bukkant rá a bejelentésre a Variety hírei között a filmhu. Ez a vállalat forgalmazta korábban a ritmikus sportgimnasztika-versenyzőről szóló Túl minden határont, a 2023-as Berlinaléról indult A méhek húszezer fajtáját és a Cannes-ban bemutatott misztikus thrillert, A legfehérebb napot is.

A dokumentumfilmet, melyet a kultura.hu is részletesen elemzett, idén már amerikai mozikban is levetíti a forgalmazó, később streamingplatformokon is terjesztik Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai munkáját.

A hírt Michael Rosenberg, a Film Movement vezetője és Shoshi Korman, a film értékesítését menedzselő Cinephil munkatársa jelentették be.

„Sosem volt még ennyire fontos, hogy egy boldogságról szóló dokumentumfilmet forgalmazzunk” - nyilatkozta Rosenberg. Hozzátette: „Amellett, hogy a film bepillantást enged az izolált Bhután életébe, Arun és Dorottya egy szívmelengető, rétegzett tanulmányt készítettek a boldogság természetéről.”

A Cinephil segítségével az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban, Ausztráliában, Hongkongban és Tajvanon is forgalmazzák a filmet.