_MG_3993_NOV1_OoSZ_LAuTOGATOu_SEuTAuNY
A Fiumei úti sírkert
Fotó: NÖRI

Az elmúlt évek programjaiból sejthetjük, hogy a 2019-es év is változatosnak ígérkezik. Idén milyen eseményekkel készülnek?

A kezdetben meghatározott irányelveket a jövőben is követjük, sőt, komoly fejlesztésekről és a hagyományok megerősítéséről számolhatok be. A február tizenharmadikai, Budapest ostromának civil áldozatai emlékére szervezett eseményünk tizenöt éves múltra tekint vissza. A költészet napja, József Attila születésnapja ebben az évben is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket, büszkén mondhatjuk, hogy április 11-én több száz ember látogat el a sírkertbe. A NÖRI kezdeményezésére indított Emlékhelyek Napja mára országos rendezvénnyé nőtte ki magát. 2019-ben valamennyi nemzeti emlékhely, és a történelmi emlékhelyek több mint kétharmada csatlakozott az emléknaphoz. Tavaly több mint húszezer látogató volt kíváncsi a rendezvényünkre, bízunk benne, hogy idén is legalább ennyien ellátogatnak a programokra. Már induláskor elsődleges célunk volt, hogy a különböző emlékhelyeken a programok összeállításában a popularitás mellett a tudás iránti igény is kiemelt szerephez jusson.

FRK
Radnainé dr. Fogarasi Katalin
Fotó: NÖRI


Ha jól tudom, május tizenegyedike, az Emlékhelyek Napja 2019-ben újdonságokat is tartogat.

Igen, Esztergomban kezdődik idén az Emlékhelyek Napja, valamint a rendezvényen mutatják be a Nemzeti Emlékhelyeket ismertető új, Esztergomot ábrázoló emlékérmet is. Székesfehérváron szintén látványos programokra számíthat a közönség. Az esemény a Fiumei úti sírkertben, Mága Zoltán és zenekara komolyzenei koncertjével ér majd véget. Bízunk benne, hogy országszerte mindenhol megtalálják az érdeklődők a számukra megfelelő programokat.

Idén június 16-án lesz Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója. Erre az alkalomra készülnek valamilyen programmal?

A NÖRI-hez tartozó Nemzeti gyászpark rendbetételére rendkívül büszke vagyok, aki emlékszik arra, hogyan nézett ki a terület azelőtt, az bizonyára tudja, hogy miért. A hatvanadik évfordulóra létrehozott, modern, interaktív tartalommal ellátott Látogatóközpont kialakítása nem kevés munkánkba került. Egyik, ha nem a legfontosabb célunk, hogy egyszer minden középiskolás eljusson a 301-es parcellához, 20. századi történelmünk egyik legtragikusabb helyszínére. A Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezte, hogy a vidéken tanuló diákok ingyen juthassanak el Budapestre, hogy megtekinthessék a sírkertet és a Látogatóközpontot, és Kásler Miklós miniszter úrtól ígéretet kaptunk arra, hogy a tantervbe bekerül a 301-es parcella meglátogatása. Az a tervünk, hogy az idei évforduló alkalmából a saját gyártású, öt halálraítélt sorsát bemutató dokumentumfilmünk, az Életreítéltek a helyszínen levetítésre kerül.

_MG_4286_NOV1_OoSZ_KOSSUTHMAUZOuLEUM
A Kossuth-mauzóleum a Fiumei úti sírkertben
Fotó: NÖRI

A március tizenötödikére időzített, rendhagyó történelemórán több ezres részvételre számítanak. Könnyű volt úgy kialakítaniuk a programot, hogy az a diákokat pátosz nélkül szólítsa meg?

Büszkén mondhatom: mostanra beivódott a köztudatba, hogy az iskoláskorú gyerekeket érdemes ismeretszerzés, rendkívüli tanóra céljából elhozni a Fiumei úti sírkertbe. Kiemelném, hogy a pedagógusok nyitottsága mögött valószínűleg az áll, hogy ezeken az idegenvezetővel kísért sétákon nem kell attól tartaniuk, hogy aktuálpolitikai témák kerülnek elő. A csoportokat a NÖRI felkészült, modern informatikai eszközökkel felszerelt idegenvezetői kísérik. Már most közel kétezer diák érkezéséről tudunk a március 15-éhez kapcsolódóan, és ez a szám még várhatóan nőni fog. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeken a kiemelt nemzeti ünnepeken fiatalokkal telik meg a sírkert.

A jelentős, de kevésbé ismert művészekre hogyan próbálják meg felhívni a figyelmet?

Ezekben az esetekben megkeressük az elhunyt művészetéhez jelenleg köthető intézményeket vagy legközelebb álló szervezeteket, és velük együtt fogunk neki a szervezéshez. Általában véve nehéz kegyeleti megemlékezésre invitálni az embereket. Gyakran közös megemlékezéseket tartunk, például a Petőfi Irodalmi Múzeummal is kötöttünk együttműködési megállapodást. Az Ady-megemlékezés már a közös és termékeny munka fejleménye volt. Bevallom, én lepődtem meg a legjobban, milyen sok ember jelent meg a sírkertben január huszonhetedike vasárnap délelőttjén. Ehhez az is kellett, hogy legyen egy társszervező, aki hozzánk hasonlóan fontosnak tartotta a költőóriásra való emlékezést a sírnál.

_MG_4330
Ady Endre sírja
Fotó: NÖRI

Jelenleg hány sír élvez védettséget Magyarországon?

Országszerte több mint hatezer sír tartozik a Nemzeti sírkerthez. Két szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy hatékonyan megtervezhessük az adott év várható felújításait. A kerek évforduló és a sír aktuális állapota, azaz, hogy mi igényel azonnali beavatkozást, nyomos érv a döntéseink meghozatalában.

A Zsennyei Alkotóház kertjében található műemléksír rekonstrukcióját mikorra tervezik?

Az 1915-ben hősi halált halt Békássy Ferenc költő nemzeti sírkertbe sorolt sírja várhatóan még 2019-ben, másfél millió forintból újul meg.

Bekassy_Ferenc_sirja_Zsennyen
Megemlékezés Békássy Ferenc sírjánál Zsennyén
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Kiemelne néhányat a második félév tervei közül?

Október hatodika, huszonharmadika, Mindenszentek, halottak napja és november negyedike mellett azokat a megemlékezéseinket emelném ki, amelyeken többek között Radnóti Miklósra, Tersánszky-Józsi Jenőre és Gerbeaud Emilre emlékezünk majd.

A Fiumei úti sírkert tartja a lépést Európa híresebb temetőivel?

A Fiumei úti sírkertet nemegyszer a párizsi P?re-Lachaise temetővel említik egy lapon. Az elmúlt két és fél évben végbement fejlesztések eredménye, hogy látogatóbaráttá tettük a sírkertet. Mostanra a babakocsival érkező kismamákat és a kikapcsolódni vágyókat egyaránt megtaláljuk a látogatók között csakúgy, mint a reggeli futókat. Egy virágzó nemzeti emlékhely, aligha kellhet több ennél.