A sokszínű programok között típusok, helyszínek, időpontok szerint is válogathatunk, a szervezők még arra is figyeltek, hogy fogyatékosságbarát esemény is legyen a kínálatban. Az élő események mellett online bejelentkezések is lesznek, amelyeket Zoomon lehet majd követni. Számos helyszínen maguk a művészek vezetik körbe a látogatókat, akik a korábbi évekhez hasonlóan maguk is alkotóvá válhatnak. A választás nem könnyű, ezért összeállítottunk egy szubjektív ajánlót a különösen izgalmasnak tűnő programokból.  

Nincs mááásik! – Kortárs műalkotások a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményében

A Fővárosi Nagycirkusz korabeli fotón. Forrás: fnc.hu

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum a magyar cirkuszművészet hagyományos cirkuszi örökségének gyűjteménye: rekvizitek, kosztümök, plakátok, műsorfüzetek, dokumentumok, fotó- és filmfelvételek, utazóbőröndök, díjak kaptak helyet benne. A hozzávetőlegesen 12 ezer darab műtárgyhoz sok izgalmas személyes történet, interjú, terepmunka-dokumentáció is kapcsolódik. A cirkuszmúzeum mindemellett gyűjti kortárs képzőművészek, iparművészek, fotográfusok, videóművészek olyan cirkuszi vonatkozású alkotásait, amelyek szokatlan nézőpontokból közelítik meg a cirkuszművészet sokszínű világát, kifejezik annak rejtett szellemi örökségét, többek között a kitartás, a bizalom és az egyensúly jelentőségét. Az eseményen a MANK Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ 2021. februárban lezárult nyílt alkotóművészeti pályázatának díjnyertes alkotásait is láthatjuk.

Idő & helyszín: június 18. 15:30–17:00, Fővárosi Nagycirkusz, Budapest, Állatkerti krt. 12a.

Holnemvolt szocializmus – Retro falatok és kacatok

Éljen Május elseje. Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

A Memento Park – Szoborpark Múzeum bemutatója az 1945–1989 közötti, hétköznapi Magyarország tárgykultúrájának emlékeiből. Az érdeklődők eredeti szovjet és NDK autókba is beülhetnek, kipróbálhatják a ventilátorral kombinált zseblámpát, megcsodálhatják a világító plexi Kreml-modellt. A Politikai propaganda a köztéri szobroktól a képeslapokig című előadáson bepillantást nyerhetnek a létező szocializmus kulisszái mögé. Fináléban az örök kedvencek: kóstolóval egybekötött Zizi cukor, Utas csokiroló és Márka üdítő bemutatója!

Idő & helyszín: június 17. 19:00–20:20, Memento Park, Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok

Falikárpit-művészet legnevesebb darabjai

A vetített képes ismeretterjesztő előadáson a falikárpit-művészet legnevesebb darabjairól esik szó. Az ókortól napjainkig tartó időszakból bemutatják e művészeti ág kiemelkedő darabjait, így a közel ezeréves bayeux-i hímzett kárpitot, a középkori, Párizsban őrzött Hölgy egyszarvúval sorozatot és a Raffaello tervei alapján készült, hazánkban őrzött híres kárpitokat is. Az előadáson olyan rejtélyekre is fény derül, hogy mi a különbség a gobelin és a falikárpit között, mi lett Hunyadi Mátyás híres trónkárpitjaival, illetve milyen módszerrel foghatunk egyszerűen egyszarvút. Szó esik a hazai kárpitművészet kiemelkedő képviselőiről is, így az érdeklődők Ferenczy Noémi, Redő Ferenc és Péreli Zsuzsa lenyűgöző alkotásaiból is láthatnak válogatást.

Idő & helyszín: június 17. 16:00–17:10 (online is), Kubik Coworking, Budapest, Jászai Mari tér 5–6.

Népi Kézművesség – Magyar–török motívumok

Az alkotások, melyek kezünk nyomán készülnek, nemcsak egyszerű tárgyak, nemcsak népünk évezredes örökségének részei, hanem útjelzők is önmaguk megismeréséhez. A kerek nemezsátrat a belső-ázsiai lovas pásztornépek – köztük a magyarok is – használták igen régóta. A kiállított nemezsátrat mesterek és tanítványok közösen készítették, és egyedi kézműves-alkotásokkal rendezték be. A kiállítás mellett szövőszéken bemutatják a kilimszövés és a takácsmintás szövés fortélyait is, de láthatók lesznek fazekas, fából faragott és bőrműves tárgyak is. A bemutatón kisebb nemeztárgyak készítésére is lehetőség lesz.

Idő & helyszín: június 17. 18:00–19:00 (több időpont), Yunus Emre Török Kulturális Intézet, Budapest, Andrássy út 62.

Tájadaptációk – A művész tárlatvezetése Péter Ágnes elektrográfiai kiállításán

Ha a látogató intuitíve éli át a képek alkotta természeti tereket, akkor olyan képet kaphat, amely egyszerre szubjektív létinterpretáció a világ egységéről, teljességéről és a dolgok, jelenségek lényegéről, összefüggéseiről. Minden képi elem olyan belső képzet vagy titokzatos jelrendszer, amely ősi vagy eljövendő kultúrák töredékekben fennmaradó elemekre, megtalált emlékművekre emlékeztet vagy ismeretlen erők megsejtésére késztet, és így magasabb szellemi tartalmak megértése felé irányít. Megszólít és gondolkodásra, az érzelmek, érzések átélésére ösztönöz. Ezt a jelenséget érhetjük és érezhetjük meg Péter Ágnes kiállításán barangolva.

Idő & helyszín: június 17. 17:00–17:40, MET Galéria, Budapest, Bölcső u. 9.

Kik vagyunk – Fotográfiák képzőművészekről

Székely Aladár 1916-ban jelentette meg Írók és művészek című albumát – a maga nemében az elsőt, amelyhez Ady Endre írta az egyik előszót. Néhány mondat Ady bevezetőjéből: „Itt minden író-művészfélének megvan a saját keserves és szomorú gyülekezetű kis maffiája és aláaknázott kis területe. Az én Székely Aladár barátom tehát szerencsés, jó gondolattal s nagyobb veszedelmek fenyegetése nélkül állt az irodalom helyére. Kell, hogy nagyjában együtt lássa a közönség a mai író és művész hírességeket, kikről őszinte, írott fotográfiákat nem kaphat, de íme, kap hűséges, erős fotókép- (sőt, nem helytelen szójátékkal), gépképírásokat. Szeretem, hogy ez az album megjelenik, s örülök, hogy a Székely Aladáré, aki íme elmondja innen esetleges és hiábavaló pózainkon keresztül is – hogy kik vagyunk.”

Ebből a szövegből kölcsönözték a kiállítás címét. Egészen másként, de a művészvilágnak ma is működnek „szomorú gyülekezetű” csoportjai és „aláaknázott” területei. Így aki ma jó fotográfusként – vagy a fényképek gyűjtőjeként, közreadójaként – a nemes művésztársaság egészére veti tekintetét, ugyanolyan tisztelettel és érzékenyen, mint Székely mester, az a pózokat és aknákat feledve keresi az alkotó tekintetét. Igen, így készítenek fotográfiákat ma is a legjobbak, akik megalkotják a képalkotók képeit.

Idő & helyszín: június 17. 10:00–június 19. 18:00, Műcsarnok, Budapest, Dózsa György út 37.

Remekműveink – Tárlatvezetés értelmi fogyatékossággal élő látogatók számára

A 45 perces séta során a Régi Képtár híres műveiről lesz szó. Ki volt Szent István? Hány különböző állat látható a Noé bárkája című festményen? Vajon mi járhatott a kilencéves menyasszony fejében, amikor megörökítette a festő? A tárlatvezetés során a látogatói igényekhez alkalmazkodva mutatják be az Európai festészet 1250–1600 között kiállítás legérdekesebb műtárgyait.

Idő & helyszín: június 19. 11:00–11:45, Szépművészeti Múzeum, Budapest, Dózsa György út 41.

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál jeggyel látogatható rendezvény, az eseményekre regisztrálni is kell online. Az érvényes járványügyi intézkedések értelmében a programokon csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a kíséretükben érkező kiskorú személyek vehetnek részt.

Képek forrása: a Műtárgyak Éjszakája honlapja