Kocsis Zsuzsanna Becsvölgyében utánozhatatlanul finom aszalt gyümölcsöket készít! Méghozzá azzal a módszerrel, amit szüleitől tanult a tanyán, ahol nevelkedett nyolc testvérével együtt.
„Amikor megvettem ezt a házat, már akkor eldöntöttem, hogy aszalót csinálok ide és aszalni fogok.”
A hibátlan, szép és érett szilvát vízfürdőben mossák, majd egy rétegben szétterítik az aszalórácson. A szárakat leszedik — Zsuzsanna azt mondja, ilyenkor könnyebb, mint az aszalás végén.
A gyümölcs egy speciális aszalókemencébe kerül – nagy, fából készült fiókos szekrényhez hasonlít, melynek fiókjai maguk az aszalótálcák. A kemencét száz fokra fűtik fel. Pontosan úgy, ahogyan Zsuzsanna szülei annak idején.
„A szüleimnek ötös aszalója volt, és mellé kis bálát csináltak szalmából nekünk, gyerekeknek. Ők válogatták éjjel a szilvát, mi pedig ott aludtunk. Ezt nagyon szerettem.”
Zsuzsanna is bevonja a gyerekeit a munkába. Továbbadja a családi tudást. A videóban nagylányával mutatja be, hogyan készül az aszalt szilva.
„Akkor jó a szilva, amikor fütyül. A száránál engedi ki a forró levegőt. Akkor félig kész. Kivesszük, kimagozzuk. Másfél-két nap alatt készül el az aszalvány.”
Az alma ennél gyorsabban szárad, de a körte lassabban. Az almával dolgozni is könnyebb, a kisgyerekesek számára biztosan ismerős életet megkönnyítő kis kézi eszközt, az almagerezdelőt használják Zsuzsannáék is. A körtét viszont kézzel kell hat gerezdre vágni.
Zsuzsanna elmondja a titkot is – hogy miért más ízűek az ipari aszalt gyümölcsök.
„Azokat cukorszirupba áztatják, utána pedig nem aszalják, hanem szárítják egy elektromos szárítóban. Nálunk a fa íze benne van a gyümölcs ízében. Mert fa az aszaló belseje. És a zamat beleivódik a gyümölcsbe. Ennek ez a titka.”
A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu Youtube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!