A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez. A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak. Sosem látott képeket mutatnak be három helyszínen: Esztergomban a Balassa Múzeumban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban.

Esztergom, télen, 1917 ©Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye
Esztergom télen (1917). Fotó: Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye

André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is hazatért, több kiállítása is nyílt idehaza, szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit, és nem sokkal halála előtt ajándékozott magyarországi fényképeiből Szigetbecsén egy, a nevét viselő emlékmúzeum is létrejött.

A Nemzeti Múzeum kiállítássorozatának fókuszában ezúttal nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 2-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál is, katonaként pedig bejárhatta az Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden szegletét. Szerelmek és szenvedélyek, életveszély és a hivatalnoklét unalma egyaránt osztályrésze volt.

31 évesen költözött Párizsba, de nem üres tarisznyával érkezett. A sorozat ennek az indulásnak a hátterét kutatja és először tárja a látogatók elé.

2021-ben „André Kertész fotógyűjteményének” adásvételi szerződése összesen 1163 képről szólt, melynek döntő része 1925 előtt készült: 943 kontaktkópia, 59 nagyobb méretű vintázs, 151 polaroid fotó, kilenc személyes kép és egy kollázs. A vásárlást követően a Nemzeti Múzeumban elvégezték a fotográfiák állapotfelmérését.

A Történeti Fényképtár muzeológusa, Fisli Éva történész a fényképek nyilvántartásba vételével foglalkozott. Az elmúlt évtizedben többször is kutathatott a franciaországi Kertész-archívumban, és az ott megismert iratanyag segítette a Kertész ifjúkorával kapcsolatos pontatlanságok tisztázásában. Ez utóbbira vállalkozott mint a most induló kiállítássorozat kurátora.

Fisli Éva így fogalmazott az új kiállítással kapcsolatban: „2024-ben érkezett el az idő, hogy a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a nagyközönségnek is bemutassuk az analóg fotográfia mesterének sosem látott képeit. Az első két kiállítás korai vintázskópiákat fog bemutatni. Az igen különleges és értékes apró képekből néhány már szerepelt korábban kiállításon, mindeddig azonban nem tárult fel előttünk Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága. Az eredetiben is megcsodálható korai kópiákat kortárs nagyítások és vetítések teszik többféleképpen élvezhetővé. A parányi képekből kibomló történetek pedig a magyar és külföldi közönség számára is újdonságnak számítanak. A kiállításainkban tehát a fiatal André Kertész nyomába szegődünk, amikor először Esztergomban és környékén készített, soha nem látott fotóiból válogatunk.”

Az André Kertész Esztergomban című tárlat március 23-tól június 23-ig látható Esztergom legújabb kiállítóterében, a Balassa Bálint Múzeumban, a Nemzeti Múzeum tagintézményében. 2024. június 22. és szeptember 22. között világpremier lesz a fotográfiában és Budapesten: Kertész/Kópiák címmel láthatnak az érdeklődők válogatást a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből. A Nemzeti Múzeum kiállítássorozata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban zárul, ahol július 2-tól az idős Kertész polaroidjait tárják a közönség elé.