Olyan nagy érdeklődés övezi az utóbbi évek legjelentősebb és legdrágább kiállítását, az Andy Warhol (1928-1987) munkásságát bemutató tárlatot a kölni Ludwig Múzeumban, hogy röviddel a regisztráció szombati kezdete után lefagyott az intézmény szervere. Amikor a múzeum számítógépes rendszere újraindult, rövid időn belül minden jegy elkelt elővételben a nyitva tartás első hetére, és hosszabb időre egyelőre nem is lehet helyet foglalni a kedden megnyílt kiállításra.

A megnyitó csaknem három hónapot késett, mivel december 12-én az összes németországi múzeumnak be kellett zárnia a járványügyi intézkedések miatt. Yilmaz Dziewior múzeumigazgató örömét fejezte ki, hogy „sikerült felébreszteni Csipkerózsika-álmából” és „hatalmas erőfeszítéssel meghosszabbítani” június 13-ig a kiállítást. A tárlatot Németországból a kanadai Torontóba, majd az amerikai Colorado államba, Aspenbe viszik tovább.

Az Andy Warhol Now című kiállítás, amely a Tate Modern londoni galériával közös produkció, több mint 100 műalkotáson keresztül kínál részben új képet a legjelentősebb popartművészről. A tárlat hangsúlyosan foglalkozik Warhol homoszexualitásával, migrációs hátterével és vallásosságával, és bemutatja azt is, hogy az alkotó már a maga korában multimédiaművésznek számított, a nyomtatott média számára és televíziós formátumban is meginterjúvolt ismert és ismeretlen amerikai embereket.

Kiemelt kép: Jack Mitchell/Wikipedia