fbpx

Arab nyelvű Koránnal és arab nyelvű Bibliával gyarapodott a Néprajzi Múzeum

Szent könyveket, arab nyelvű Koránt és Bibliát adományozott a Néprajzi Múzeum számára a palesztin nagykövetség. A Palesztina és Magyarország közti kulturális hídépítés a cél.

Szent könyveket, arab nyelvű Koránt és Bibliát adományozott a Néprajzi Múzeum számára a Palesztin Nagykövetség. Palesztina és Magyarország közti kulturális hídépítés a cél. A múzeumi gyűjteménybe kerülő Szent Koránt az Al-Aksza mecset sejkje ajánlotta fel. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, Jeruzsálem (Palesztina) történelmi óvárosának déli részén. Az arab nyelvű Biblia a szentföldi kusztódia felajánlása. A könyv a betlehemi Születés Templomának ajándéka. A míves kiadványokat Dr. Fadi Elhusseini Palesztina magyarországi nagykövete adta át ünnepélyes keretek között Dr. Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának. (Fotó: Néprajzi Múzeum/Incze László)

A múzeumi gyűjteménybe kerülő Szent Koránt az Al-Aksza-mecset sejkje ajánlotta fel. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, Jeruzsálem történelmi óvárosának déli részén. Az arab nyelvű Biblia a szentföldi kusztódia felajánlása. A könyv a betlehemi Születés Templomának ajándéka.

A míves kiadványokat dr. Fadi Elhusseini, Palesztina magyarországi nagykövete adta át ünnepélyes keretek között dr. Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának.

„A Néprajzi Múzeum a nemzetközi kapcsolatait folyamatosan kiemelt fontossággal kezeli. A tudományos együttműködések, vándorkiállítások, konferenciák mellett a diplomáciai kapcsolatok is nagy jelentőségűek a múzeum életében” – mondja Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója.

„A Néprajzi Múzeum számára történő felajánlásunk összhangban van azzal a mély meggyőződésünkkel, hogy a múzeumok fontosak és nemes üzenetet hordoznak a kultúra számára” – fejezte ki dr. Fadi Elhusseini.

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, amely a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása. Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a múzeum kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség megértéséhez és tiszteletéhez. Ebben a törekvésben fontos szerepet játszanak a felajánlások révén gyűjteménybe érkező szent könyvek.

Nyitókép: a míves kiadványokat dr. Fadi Elhusseini, Palesztina magyarországi nagykövete (jobbra) adta át ünnepélyes keretek között dr. Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának. Fotó: Néprajzi Múzeum/Incze László

A rovat további cikkei