Noha a portré Czóbel Béla munkásságában mindvégig kielemkedő szerepet töltött be, a mostani kiállítás vállalkozik először arra, hogy a magyar művészet egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elsimert művészét elsősorban portréfestőként mutassa be.

A kiállításon köszöntőt mondott Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, aki elmondta, azért is fontos számukra ez a kiállítás, mert sok más funkciója mellett a Balassi Intézet a kulturális rendezvényeknek is szeretne helyet adni, az eddigi kiállításaik sorába pedig méltó módon illeszkedik a mostani tárlat is.

Czóbel Béla is megtalálta itt a helyét - tette hozzá köszöntőjében Kratochwill Mimi művészettörténész, utalva arra, hogy Czóbel munkássága szellemiségében és helyszínét tekintve is átível Európán.

Bár a kiállításon csak portrék szerepelnek, az mégsem egysíkú, márcsak azért sem, mert a képeken gyerekek és idősek, férfiak és nők, ismert emberek is szerepelnek, és mindegyiken érződik Czóbel lélekábrázoló tehetsége - mondta el a művészettörténész.

Dr. Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár a kiállítást megnyitó beszédében Lesznai Anna iparművész szavaival emlékezett meg a művészről, aki éppen olyan könnyedén kezelte az államhatárokat, mint Czóbel, így jó barátok lehettek.

Barátok, ismerősök, szeretett modellek karakteres vonásai néznek vissza a falakról a nagybányai, párizsi, berlini, hollandiai és szentenrei korszakból, az arcok, a pózok, a színek és a vonalak az ábrázolt személyiségéről, társadalmi helyzetéről, sokszor az iróniát sem mellőzve árulkodnak.

A kiállítás zömében a művész hagyatékának jelentős részét őrző szentendrei Ferenczy Múzeum gyűjteményéből válogatott festményeken és grafikákon, valamint egy magántulajdonban őrzött remekművén keresztül tárja elénk Czóbel Béla, a portréfestő munkásságát.

A kiállítás 2015. május 3-ig tekinthető meg a hét minden napján 10-18 óra között, díjmentesen.

Zabolai Eszter Margit

Fotó: Csákvári Zsigmond