Első alkalommal adták át a Bartók Rádió díjait tizenegy kategóriában a Budapest Music Centerben.

Balázs János Bertók Zenei Díj MTI.jpg
Balázs János zongoraművész átveszi az év hangszeres művészének járó díjat ifjabb Bazsinka Józseftől, a Bartók Rádió munkatársától a Bartók Rádió Zenei Díjak első alkalommal megrendezett átadásán a Budapest Music Centerben. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az Év Hangszeres Művésze elismerést Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja vehette át. Az Év Zenekara díjat a tavaly nyolcvanéves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kapta, amely a hazai és külföldi hangversenyek mellett a szinte teljes szimfonikus és oratorikus repertoár felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok között.

Az év zenei eseménye a BMC Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata lett. A 2023 májusában Ligeti György zeneszerző emlékére rendezett koncertsorozaton a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságai léphettek fel. Az Év Karmestere díjban Fischer Iván részesült. A Kossuth-díjas karmester a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az év zenei együttese a Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Modern Art Orchestra. Az együttes rendszeresen dolgozik nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal. Az év zeneszerzője a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész Dubrovay László. A tavaly nyolcvanadik születésnapját ünneplő zeneszerző szinte minden műfajban alkotott.

Harcsa Veronika MTI.jpg
Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas énekes, dalszerző, miután átvette az év énekművészének járó díjat. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes-dalszerző sok műfaj, mások mellett a hazai jazz-zene meghatározó alkotója, a Szakcsi Rádió csatornahangja. Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett, amelyet Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a Honvéd Férfikar közreműködésével tűztek műsorra Káli Gábor vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban.

Az év életműdíjasa a 91 éves Vásáry Tamás Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója 85 éve van a színpadon. Babos jazzelőadói díjban Ráduly Mihály részesült, a szaxofonos a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként ismert. A Vukán György jazzalkotói díjat Binder Károly Erkel-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, egyetemi tanár, zeneszerző érdemelte ki.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész MTI.jpg
Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, miután átvette az év életműdíjasának járó elismerést. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A díjátadón fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvóskvintett, a Mikrokozmosz, a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész. Az esten az idén márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőről is megemlékeztek.

A Bartók Rádió hagyományteremtő szándékkal adta át a csatorna zenei díjait Magyarország klasszikus zenei művészeinek értékőrző és értékteremtő munkásságuk elismeréseképpen.