Május 26-án hivatalosan is átadták a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonát a megújult Ursziny–Beliczey-kúriában.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló, Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztésének egyik állomásaként, a tavalyi évben átadott Steiner–Omaszta-kúria (Munkácsy Emlékház) mellett újult meg az Ursziny–Beliczey-kúria is, amely hosszú évtizedek enyészete után, a felújítást és egy modern épületrésszel való kibővítést követően a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona lett.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében kiemelte: az átadón randevút ad egymásnak történelem és élő művészet:

az igényesen felújított és modern épülettel kibővített Ursziny–Beliczey-kúria mostantól a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona lesz, miközben hűen megidézi az 1800-as évek közepén épült klasszicista épület múltját.

Hozzátette, az épített örökség megóvásán túl helyet kap az innováció, a 21. század kihívásainak megfelelő fejlesztés is, amit a régivel harmóniában megvalósított új épület is bitonyít. „Kényelmes, a legmagasabb technikai elvárásoknak megfelelő, gyönyörű otthona lesz ez a létesítmény a bábművészetnek, az egyik legősibb és legösszetettebb művészeti ágnak. Annak a művészeti ágnak, amely megszólít gyermeket és felnőttet, megidéz népi hagyományt és irodalmat, teret ad az előadó-művészet testvérágainak és magába simítja a tárgyalkotó művészet csodáit” – fogalmazott Závogyán Magdolna.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi köszöntőjében a békéscsabai bábjátszás nagy múltra visszatekintő hagyományairól beszélt, és kiemelte, mennyire fontos ez a beruházás a város életében, hiszen a családok, a gyermekek élményszerzését, szemléletformálását segíti.

A bábjátszásnak nem csak múltja, hanem jelene és jövője is van.

„A Békéscsabai Napsugár Bábszínház Magyarország egyik legkiválóbb társulata, amely nehéz körülmények között is megmutatta, hogy van érdeklődés az előadásaik iránt, a vármegyén kívül is. A csabai bábszínházat nemcsak Magyarországon ismerik, hanem nemzetközileg is komoly elismerést vívott ki” – emelte ki a polgármester.


6471bdd61ac6245654665b81.jpg
Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Fotó: Horcsák András

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ünnepi beszédében személyes élményeit említette: Lenkefi Konráddal, a korábbi Napsugár Bábegyüttes vezetőjével dolgoztak együtt. Megemlítette azt az érdekes párhuzamot, hogy Lenkefi Konrád 26 évesen vette át a bábegyüttest és fia, Lenkefi Zoltán szintén ennyi idős volt, amikor a társulat vezetését elvállalta.

Hozzátette: „ugyan Békéscsaba híres festője Munkácsy Mihály, de mellette számos alkotó kapcsolódik a megyeszékhelyhez, elég, ha Jankay Tiborra vagy Lenkefi Konrád tanítójára, Mokos Józsefre gondolunk, utóbbinak terem őrzi az emlékét a városházán. Lenkefi Konrád eredetileg festőművésznek készült, a másik tanítója Lipták Pál volt, aki megalapította a Békés Megyei Könyvtárat, amely szintén a Munkácsy Negyed része.

A bábmester egy személyben köti össze a művészeti ágakat és jelent kapcsolódási pontot a kulturális negyed számos eleme között.

Ám elsősorban mégis csak bábos volt, bábtervező, bábkészítő, iparművész, bábszakíró, tanító, népművelő és a Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivált alapítója” – fogalmazott Herczeg Tamás, aki emlékeztetett arra, hogy az 55 évvel ezelőtt elindított fesztiválnak köszönhetően számos nagy művész látogatott el Békéscsabára, akik ezt követően vitték a város hírnevét szerte a világban.

Végezetül Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója kiemelte: „A példaértékű munkával létrejött infrastruktúrának köszönhetően az immár felnőtt korba lépő hivatásos társulat egy három játszóhellyel rendelkező, műhelyekkel és közösségi terekkel kialakított 21. századi művészeti komplexum lett. Olyan, amely a lehetőségek kifogyhatatlan tárházát kínálja a benne dolgozóknak és rajtunk keresztül a közönségnek is egyaránt.” Beszédét így fejezte be: „Jósoljunk szép jövőt a békéscsabai bábjátszásnak, hiszen láthatjuk, hogy kitartással és türelemmel, összefogással és szakértelemmel minden lehetséges. A csoda bezörgetett az ajtón, és mi kinyitjuk kapuinkat, hogy bejöhessen rajta!”

Az épület hivatalos átadását, a szalagátvágást követően

a magyarországi bábszínházak vezetői, képviselői a bábszínházak összefogását jelképező napkorongot állítottak össze hajólapátokból,

szimbolizálva, hogy egy hajóban eveznek a bábszínházak. Ezt követően Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, a Vojtina Bábszínház igazgatója köszöntötte a társulatot a bábszínházak nevében.

Fotó: Horcsák András