Szeptember 17-én ünnepélyes keretek között adták át a felújított Csokonai Teátrumot, Debrecen történelmi színházépületét.

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen első kőszínháza. A mór és bizánci elemeket tartalmazó, romantikus stílusú színházat Szkalnitzky Antal pesti építész tervei alapján 1861 és 1865 között építették, ünnepélyes megnyitása 1865. október 7-én volt. 1915-ben vette fel Csokonai Vitéz Mihály nevét, 2012-ben kapott nemzeti színházi státuszt.

A ma is álló épületben játszott többek között Blaha Lujza és Honthy Hanna, Latabár Kálmán és Csortos Gyula. Olyan tehetségek kezdték itt pályájukat, mint Soós Imre, Mensáros László, Márkus László, Latinovits Zoltán és Hofi Géza. Az épület 2019 és 2023 között teljeskörű felújításon esett át. A Csokonai Nemzeti Színház felújított történelmi épülete a debreceni színjátszás történetét megelevenítő gálaműsorral 2023. szeptember 17-én nyílt meg.

A debreceni színjátszás kezdeteit Kiss Gergely Máté színművész idézte meg, Pákh Albert Egy este a Debreceni Színházban című írását tolmácsolva, mely a maga 1844-es keltezésével egy olyan világba repítette vissza a hallgatóságot, amikor a most felújított történelmi épület ugyan még nem létezett, a színjátszás viszont már nagyon is része volt a cívisvárosnak. A teátrum színművészei ezek után a debreceni színháztörténet nagyjait idézték meg Blaha Lujzától Kóti Árpádig dalban, naplórészletekkel, archív tv-felvételek és hanganyagok segítségével. Az est közreműködői a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen társulata, a Csokonai Nemzeti Színház Énekkara, a Debrecenből elszármazott művészek mellett a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes voltak.

A teljeskörű felújítás 2020. szeptember 17-én a munkaterület átadásával kezdődött és 34 hónapig – 2023 nyaráig – tartott. A munkálatok során építészeti bravúrt végrehajtva cserélték ki a karzatok födémszerkezetét úgy, hogy a mellvédeket megtartották, így jobb rálátás nyílt a színpadra, és csaknem megduplázódott a színház befodadóképessége. Tágassá formálták a teátrum előterét és bejáratát. A jelenlegi legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt, süllyeszthető, gyűrűs forgóval ellátott színpadot építettek bővített zenekari árokkal. Magas technikai színvonalat képviselő audiovizuális és hangtechnikai rendszert telepítettek. A felújítás során restaurálták a belső felületeket, új szellőzőgépházat és pinceszinti légakna alagutakat alakítottak ki. A projektben közel tízezer ember vett részt, ebből legalább kétezren a helyszínen tevékenykedtek. A felújítás generáltervezése 2018 és 2020 között zajlott Kovács Péter és Tisza István építész-vezető tervezők vezetésével.

Mátyássy Szabolccsal, a színház igazgatójával első debreceni évadáról készített interjúnk itt olvasható. A felújítás alatt exkluzív épületbejárásra volt lehetőségünk, erről itt írtunk.

A képek a felújított debreceni Csokonai Teátrumról a megnyitó napján, 2023. szeptember 17-én készültek. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI