Idén Éles Gabriella több mint húszéves hatósági munkáját, valamint Keleti Éva fotóművész évtizedeken átívelő életművét jutalmazták a 2015 óta évről évre kiosztott NMHH-díjjal, amelyet a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú, több évtizedes kiemelkedő munka, életmű jutalmazására hoztak létre.

„A média által uralt korban a figyelem a legnagyobb érték. Mi, a média szabályozói most két olyan emberre szeretnénk felhívni a figyelmet, akik művészi szinten figyelnek” – fogalmazott köszöntőjében Aranyosné Börcs Janka, a hatóság főigazgatója a járványvédelmi okokból szűk körben, szerdán tartott rendezvényen az NMHH Ostrom utcai székházában.

Éles Gabriella – az NMHH műsorfigyelő osztályának vezetője – pályáját 1999-ben, még a hatóság jogelődjénél, az Országos Rádió- és Televíziótestület irodájában kezdte meg,

majd az NMHH hivatalában folytatta. „Kimagasló érdemeket szerzett az új, innovatív vizsgálati módszerek meghonosításában. Pályája egybeesett a duális médiarendszer, azaz a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok párhuzamos működésének kiépülésével, az intézményes médiaszabályozás megszületésével és nem utolsósorban a környező világ technológiai fejlődésével” – olvasható a közleményben.

Munkavégzése közben a teljes képet tartja szem előtt, ezzel pedig az egész hazai médiaágazatra hatással van. Teherbírása, szorgalma legendás munkatársai körében. Munkáját szolgálatként fogva föl közösségben gondolkodik, ezért nemcsak közvetlen munkatársai, hanem a szolgáltatók képviselői is mindig számíthatnak rá – méltatták a díjazottat.

Éles Gabriella a díj átvételekor úgy fogalmazott, hogy hálás az elismerésért és azért is, mert végig olyan munkatársak álltak mellette, akiknek segítségében és szakértelmében mindig megbízhatott. A másik díjazott, Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla-, Radnóti, Táncsics- és Prima Primissima díjas érdemes művész 1951-ben hagyta ott az ELTE fizika–kémia szakát, hogy a fotózásnak élhessen. 1955-ben kezdett az MTI jogelődjénél, a Magyar Fotónál dolgozni – idézték fel a közleményben.

„Sokat tett azért, hogy a fotóriport ne csupán a szöveget illusztráló másodrendű műfaj legyen, hanem erőteljes, önálló médium” – írták, hozzátéve, hogy a díjazott elnöke volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának, és nagy szerepet vállalt a Word Press Photo-kiállítások hazai megszervezésében is.

Keleti Éva a Magyar Távirati Irodán kívül az Új Tükör, a HT Press, a Gamma Képügynökség és az Europress fotószerkesztőségeit is vezette.

Albumsorozatokat szerkesztett archív fotókincsekből, és a tehetséggondozásban is élen járt. Egyedi látásmódjával iskolát teremtett a színházi fényképezésben, sokan pedig a portréiért rajonganak. Majdnem harminc év szünet után néhány éve ismét fotózni kezdett, a Műcsarnok 2019 végén nagyszabású retrospektív kiállítást rendezett képeiből.

A művésznőnek Meszleny László, a Médiatanács tagja adta át az elismerést, aki felelevenítette első gyerekkori „rácsodálkozását” Keleti Éva képeire az Operaház folyosóin. „Nagyon örülök a díjnak, és köszönöm a kitüntetést. Egész életpályámért hálával tartozom mindazoknak, akik segítségemre voltak az elmúlt kilencven évben, és egész Magyarországnak” – mondta az emlékérem átvételekor Keleti Éva.

Nyitókép: Aranyosné dr. Börcs Janka, Keleti Éva, Meszleny László, Éles Gabriella. Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság