A zsűri a 2020-as és a 2021-es év legjobbnak ítélt hazai kortárs előadásait díjazta.

A 2020-as és a 2021-es év legjobbnak ítélt hazai kortárs előadásaiért járó független szakmai elismeréseket november 18-án a Trafóban adták át.

A koronavírus okozta csúszások miatt a kuratórium idén egyszerre két év táncbemutatóiból válogatott. Míg a 2020-as évet az jellemezte, hogy a színházak mentették a tervezett műsorokból, ami csak menthető volt, addig 2021 az előadó-művészet minden területén a felfordulás és bizonytalanság okán kibontakozott új valóság kitapogatásáról szólt – önvizsgálatról, szokások megkérdőjelezéséről, megváltozott identitások megismeréséről, kísérletező alkotói folyamatokról. 2020-ban összesen 90 táncbemutató volt Magyarországon, 2021-ben viszont már a pandémia előtti évekhez hasonló számú premiert láthatott a közönség: összesen 127-et.

A MU Színház és a Trafó Kortárs Művészetek Háza által létrehozott Lábán Rudolf-díj a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerését és népszerűsítését célozza. Kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész-tánckritikus, Králl Csaba tánckritikus-szerkesztő, Komjáthy Zsuzsa tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színikritikus.

A Lábán Rudolf-díj nyertese ezúttal Molnár Csaba–Vadas Zsófia Tamara–Vass Imre Game changer 1. című előadása és Jenna Jalonen Ring című kortárs tánca lett. Megosztott különdíjban részesült Gryllus Ábris, Philipp György és Porteleki Áron kiemelkedő zenei-zeneszerzői munkájukért.

A Trafó a Színház folyóirattal közösen alapította a Halász Péter-díjat, amelynek kuratóriumát Darida Veronika esztéta, Herczog Noémi kritikus és szerkesztő, Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Imre Zoltán színháztörténész és Varga Anikó kritikus alkotja. A díjjal a legizgalmasabb, leginnovatívabb független színházi produkciót jutalmazta a kuratórium. Az alábbi előadások nyertek:

Adorjáni Panna–Láng Dániel: Közelebb
Göndör László/Katona Éva: Nagymamával álmodtam
Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája
Molnár Csaba–Vadas Zsófia Tamara–Vass Imre: Game changer

A rendezvényen Kelemen Kristóf rendező, író, színházcsináló, illetve Gerhes Gábor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész adta át a díjakat.

Forrás és nyitókép: Trafó