fbpx

Átadták a Méhes György-díjakat

Király László Kossuth-díjas költő, író és Temesi Ferenc Kossuth-díjas író, műfordító részesült a Méhes György Életműdíjban. Méhes György-díjat kapott Borsodi L. László, Méhes György-debütdíjat pedig a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a Hervay Klub.

A  több mint ötmillió forint értékű díjakat szombaton a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a három alkotónak és a két irodalmi körnek. Az ünnepi eseményen Méhes György fia, Nagy Elek köszöntötte a vendégeket. Elmondta: az alapítvány létrejöttével a család régi terve valósult meg – alapítványon keresztül gondozni édesapja életművét, és támogatni a magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúrát, különösen az irodalmat.

Temesi Ferenc műfajteremtő költői, írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként részesült a Méhes György Életműdíjban. Az írót Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója méltatta.

„Sajnálom, hogy nem vagyok Temesi Ferenc, aki már megírta a magyar szótárregényt, de hát mit csináljak, előbb született, mint én. Ráadásul olyan elsőzős-fajta. Megírja az első szótárregényt (Por), az első újságregényt (Kölcsön idő), az első Bartók-regényt (Bartók) és az első Temesi Ferenc-életművet. Ezt díjazzuk ma. Temesi megmutatta: írónak lenni nem tudományos kérdés, hanem életprobléma. Ha meg akarod írni a szótáradat, az úgy nem megy, ha folyamatosan megalkuszol. Ki kell tartanod a saját életedben, nem hajolhatsz be az éppen divatozó közízlésnek, nem élheted mások életét. Dolgoznod kell még akkor is, ha a munkád éppen nem nemesít. Mi kell tehát ahhoz, hogy Temesi Ferenc lehessünk? Idézem őt: ’tehetségesnek kell lenni és magyarnak’. Temesi Ferenc tehetségesnek született, megmaradt magyarnak. Ezért vagyunk ma itt. Példakép. Így is lehet élni. Vagy csak így érdemes. Isten éltesse Temesi Ferencet!“ – mondta.

A Méhes György Életműdíjat a nemzetiségi lét kérdéskörét egyedülálló módon megragadó írói, költői életműve elismeréseként vehette át Király László, akit Fekete Vince József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő méltatott.

Az Estére megöregszel című verseskötetéért Méhes György-díjat kapott Borsodi L. Lászlót Márton Evelin erdélyi író méltatta, akinek laudációját Szántai János költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke olvasta fel.

Az előadást követően a díjak átadása következett.

A Méhes György-debütdíjat a pályájuk elején álló szerzők számára megszólalási fórumot biztosító kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a kolozsvári Hervay Klub kapták. A debütdíjasokat Sánta Miriám költő, író, műfordító laudálta. Elmondta: kevés olyan fórum, eseménysorozat, közösségi létállapot van az erdélyi magyar irodalmi színtéren, amely egyszerre hagyományos és megújuló, hagyományteremtő és innovatív. Két olyan irodalmi csoportosulásról van szó, ahol fontos a nyílt párbeszéd, a tiszteleten és szolidaritáson alapuló kritikai gyakorlat. A Bréda-kör szakmai múltja és az estek forgatókönyvének hagyománya lehetővé teszi a szigorú reflexiót az elhangzó irodalmi művekre, mindvégig fenntartva a szerző iránti tiszteletet és az utolsó szó jogát. Emellett a szókimondó, szenvedélyes, kritikus Hervay Gizella neve méltó egy önerőből szerveződő irodalmi közösséghez. A Hervay-klubban ennek értelmében a meghívottak gyakran kötettel még nem rendelkező, de rendszeresen publikáló szerzők, fiatal kritikusok, szerkesztők, illetve elsőkötetes szerzők. A díjakat Nagy Zalán és Péter Blanka vették át.

A Méhes György Kossuth-díjas író hagyatékából alapított elismeréseket idén 21. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért. Az elmúlt két évtizedben az örökösök az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közreműködve édesapjuk tiszteletére közel 40 erdélyi írónak és költőnek adományoztak Méhes György debüt- és nagydíjat. A tavaly bejegyzett alapítvány 2023-tól a meglévő díjak mellé létrehozta a Méhes György Életműdíjat, amit évente egy kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda. A kitüntettek személyéről a Magyar Írószövetség és Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma dönt. Az alapítvány feladata elsődlegesen, de nem kizárólagosan a határon túli magyar kultúra, különösen az irodalom segítése, valamint a magyar kulturális, hagyományőrző programok, egyesületek, civil szervezetek, alapítványok támogatása. A Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal segítik a fiatal szerzőket, és a fiatalság – különösen szépirodalmi – olvasási kedvének növelésére szolgáló programokat is támogatnak.

A nyitóképen Borsodi L. László, Nagy Zalán, Temesi Ferenc, Péter Blanka és Király László. Fotók: Hatlaczki Balázs

A rovat további cikkei